MENIU

De ce copiii învață mai bine? Motivul uluitor

Temele pentru acasă ajută copiii cu adevărat? Ce sunt, de fapt, temele? Cercetătorii au analizat acest aspect şi vin cu soluţii atât pentru părinţi, cât şi pe copii.

O profesoară din Texas (Statele Unite ale Americii) a implementat în clasa ei un sistem prin care elevii nu primesc teme pentru acasă decât dacă nu au reuşit în clasă să termine activităţile începute. Aşa cum era de aşteptat, acest lucru a pornit un val de controverse printre celelalte cadre didacte, dar şi printre reprezentanţii şcolii.

În replică, profesoara a explicat că preferă ca elevii să petreacă acasă mai mult timp alături de părinţi pentru a face activităţi educative (de exemplu să citească împreună, să se joace afară), să ia masa în familie şi să se culce la timp, toate acestea în detrimentul temelor pentru acasă. Mai mult, ea spune că toate aceste strategii îl ajută pe copil să fie mai atent a doua zi în timpul orelor şi chiar să obţină rezultate şcolare mai bune pe termen lung.

Deşi nu există studii care să arate că temele pentru acasă pot influenţa activitatea şcolară a copilului, unele analize au evidenţiat faptul că există o legătură directă între faptul că elevul poate să aleagă cartea pe care vrea să o citească sau momentul când doreşte să facă acest lucru şi notele pe care le obţine la şcoală. Tocmai de aceea, unele cadre didacte chiar încurajeză cititul independent, fără a stabili la clasă lectura copilul.

Denise Pope, lector senior în cadrul Şcolii de Educaţie a Universităţii Stanford, este de părere că, la copii mai mici, cum sunt cei din clasele I-IV, este mai util să doarmă suficient, să se relaxeze prin joacă şi să petreacă timp de calitate alături de părinţi, toate aceste lucruri având un impact pozitiv nu doar asupra stării de spirit, ci şi a activităţii şcolare.

 

Sursa: Totuldespremame.ro

Mai multe articole despre:
copii teme