MENIU

De ce atâția oameni refuză știința și îmbrățișează conspirațiile

De obicei, acei oameni care preferă teoriile conspirației în locul dovezilor științifice sunt considerați a fi doar ignoranți, dar adevărul este mai amplu decât am crede.

Fenomenul știrilor false a luat amploare de câțiva ani încoace. Din acest motiv, tot felul de teorii fără o bază logică devin literă de lege pentru unii oameni, în pofida studiilor și cercetărilor științifice. O echipă de psihologi a reușit însă să descopere motivele principale pentru care anumiți oameni efectiv nu mai cred în știință.

Astfel, au aflat că oamenii care refuză să creadă în știință pe subiecte de tipul schimbării climatice, vaccinării și evoluției sunt, surprinzător sau nu, mai educați decât ai crede. Dar când vine vorba de fapte demonstrabile, acești oameni gândesc mai mult precum niște avocați, nu precum niște oameni de știință.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că ei caută nod în papură la orice studiu. Să luăm drept exemplu situația în care o persoană crede că nu oamenii sunt de vină pentru schimbarea climatică. În acest caz, ea va ignora sutele de studii care demonstrează contrariul teoriei în care crede și se va agăța de unul singur care să îi susțină teoria.

„Am descoperit că oamenii vor fugi de fapte pentru a-și proteja toate credințele, inclusiv cele religioase, politice și chiar cele simple, personale", a explicar cercetătorul Troy Campbell, de la University of Oregon. „Oamenii tratează faptele ca fiind relevante mai mult atunci când faptele au tendința de a le susține opiniile. Când faptele le contrazic opiniile, ei nu le resping neapărat, ci spun că faptele sunt mai puțin relevante.

Mai apoi, există încă o problemă - și anume că oamenii au tendința să traseze conexiuni între concluziile științifice și afilierile politice sau sociale. Faptele științifice ajung să fie un fel de arme, după cum a zis un alt cercetător din echipă, Dan Kahan, de la Yale University.

Sursă

Mai multe articole despre:
conspiraţii ştiinţă