MENIU

De ce ar trebui să trecem la săptămâna de lucru de 4 zile

Tot mai multe companii le oferă angajaților posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10-11 ore pe zi. Specialiștii în resurse umane spun că un astfel de program poate crește productivitatea angajaților, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program.

Perioada de acomodare la un astfel de program este de aproximativ trei luni. Fiecare manager trebuie să își asume că, cel un puțin un timp, randamentul oamenilor nu o să fie același ca înainte de schimbarea programului. Odată ce trece perioada de acomodare, creșterea productivităţii depinde foarte mult de domeniul de activitate, scrie digi24.ro.

În domeniile unde angajații trebuie să fie creativi, situația e ceva mai complicată de atât. Studiile spun că dintr-un program de opt ore, de regulă nu muncim mai mult de patru. Așa că un program prelungit nu ar fi decât pierdere de vreme.

Pe de altă parte, numeroși angajați din România stau la serviciu de obicei 10, 11 ore pe zi, opt ore doar în cazuri excepționale. Dar nu patru, ci exact cinci zile pe săptămână. Şi nu întotdeauna o fac pentru bani.

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziție un weekend prelungit. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci serviciile și turismul ar avea și ele de profitat.

Procentul este în creștere în multe state, precum SUA, Anglia, Japonia sau China, arată un studiu, publicat de CNN. 

Mai multe articole despre:
angajaţi program de lucru săptămâna de lucru