MENIU

"De bună seamă". Expresia care i-a pus în dificultate pe elevi la Bacalaureat - ce înseamnă și cum poate influența rezultatele

De bună seamă - este expresia primită de elevi la examenul de Bacalaureat 2023 care a însumat aproape 100 de căutări pe dexonline înainte de ora 10.00, în ziua examenului.  

Expresia „de bună seamă”, care s-a regăsit între cerințele la primul subiect de la proba de Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat de luni, a strâns aproape 100 de căutări pe dexonline înaintea orei 10.00. 

Asta, în condițiile în care examenul a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 12.00.

De bună seamă - rezultatul căutărilor pe dexonline

 

De bună seamă. Ce înseamnă expresia care a dat bătăi de cap elevilor, la examenul de Bacalaureat

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, secvența "de bună seamă" înseamnă „cu siguranță”, „desigur”, „fără îndoială”.

 

Ce spune Ligia Deca, ministrul Educației, despre căutarea expresiei „de bună seamă” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat, că este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşire a subiectelor în spaţiul public. 

Ministrul Educației a anunţat că vor dispune şi un audit informatic, dar verificările nu i-au lăsat să aibă o suspiciune cu privire la potenţiale incidente. Ea a dat asigurări că, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care le-au făcut, acest lucru nu este posibil.

”Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi cei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut, acest lucru nu este posibil”, a spus Ligia Deca.

Întrebată dacă este doar o coincidenţă căutarea expresiei "de bună seamă" pe internet, Ligia Deca a răspuns: ”Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public. Am verificat şi vom dispune şi un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm, din toate punctele de vedere, că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potenţiale incidente.”