MENIU

Date alarmante: Rata de infecție COVID-19 la persoanele de peste 60 de ani, în creștere în cel puțin 13 țări din Europa, inclusiv în România

Crește rata infectărilor cu noul coronairus în rândul seniorilor, în Europa

Numărul persoanelor în vârstă care suferă de coronavirus în Europa crește din nou, odată cu venirea sezonului rece, avertizează Centrul European al Controlul și Prevenirea Bolilor. Cel puțin 13 țări din Europa, printre care și România, au înregistrat rate mai mari de infecție în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste.

 

Ratele mai mari de infecție în rândul persoanelor în vârstă sunt îngrijorătoare, pentru că ele au cele mai mari șanse să facă forme complicate și severe de COVID-19 și de a pierde lupta cu virusul.

În lunile de vară, pe continentu leuropean au apărut infecții în special  în rândul grupurilor persoanelor mai tinere care mergeau în număr mare în baruri, restaurante și terase. Deși creșterea cazurilor nu a fost de bun augur, liniștitor a fost faptul că rata mortalității a rămas relativ scăzută, pentru că tinerii sunt, potrivit statisticii, mai puțin vulnerabili la coronavirus, și majoritatea nu dezvoltă forme grave ale bolii.

Potrivit celui mai recent raport al situației ECDC, cel puțin 13 țări din Europa au înregistrat rate mai mari de infecție în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau peste, relatează CNN. Și România este printre acestea, pe al treilea loc, după Olanda și Cehia.

Ratele infecțiilor la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt ridicate în cel puțin 13 țări europene, ECDC

 

În urmă cu o săptămână, rate „ridicate” de infectare au fost observate în special în Croația - 64 de infectați la 100.000 de locuitori și Olanda - peste 206 de infectați la 100.000 de locuitori.

În ultimele săptămâni, o creștere accentuată a infecțiilor cu noul coronavirus în rândul persoanelor în vârstă poate fi observată în aproape toate țările europene.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății,  Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că lipsa noastră de grijă, preocupare față de persoanele în vârstă ar putea fi cel mai grav efect al pandemiei de coronavirus. 

Ratele de infectare cu noul coronavirus în rândul celor de peste 65 de ani din unele țări din Europa de Est sunt acum mai mult decât dublu față de ceea ce erau în primul val - peste 100 în Republica Cehă, România, Slovenia și Ungaria.

Potrivit OMS, aproape 88% din totalul deceselor din Europa în luna august au fost în rândul celor de peste vârsta peste 65 de ani.

În Cehia, 14% din infecțiile săptămânale au fost la cei peste 65 de ani, dar din 11 octombrie au fost raportate cele mai multe decese la această categorie de vârstă - 94%.

Când infecția capătă proporții și infectează în masă persoanele în vârstă, spitalele vor fi copleșite - așa cum s-a întâmplat în Italia, Spania și Marea Britanie în timpul primului val al coronavirusului din primăvară, între martie și aprilie.

Conform celor mai recente date de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială, numărul persoanelor de peste 60 de ani testate pozitiv în Marea Britanie s-a mărit de patru ori față de începutul lunii septembrie. Astfel că s-a adeverit ce a anunțat Institutul Robert Koch din Germania, care arăta în ultimul său raport de luni, 19 octombrie, că „proporția cazurilor în grupele de vârstă înaintată a crescut” de la începutul lunii septembrie.

La fel și în Franța, numărul de cazuri noi de COVID-19 în rândul persoanelor de 65 de ani și peste s-a triplat în doar șase săptămâni, potrivit Agenției franceze de Sănătate. Și în Spania, în timp ce rata medie a noilor diagnosticați cu COVID-19 a scăzut de la 40, la sfârșitul lunii iulie, la 37, la sfârșitul lunii august, acum a început din nou să crească, ajungând din nou la 39.

Despre vulnerabilitatea în fața COVID-19 se știa deja. În timpul verii, Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a concluzionat că imbolnavirea tinerilor in număr mare anunță o infectare si mai mare a seniorilor. Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a studiat un focar de coronavirus în sudul SUA în luna iunie și a constatat că înmulțirea infecțiilor în rândul celor mai tineri a precedat creșterea infecțiilor la cei în vârstă. Astfel că odată ce un focar s-a răspândit în rândul persoanelor mai tinere, acesta începe să se răspândească rapid în grupe de vârstă mai mari și mai vulnerabile.