MENIU

Darius Vâlcov, audiat din nou la DNA

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov este audiat, miercuri dimineaţă, la DNA. Pe numele său DNA a cerut un nou mandat de arestare marţi, fostul ministru fiind acuzat de "efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia", conform referatului DNA.

În cazul lui Darius Vâlcov senatorii vor vota, miercuri, avizarea reţinerii şi arestării preventive, după ce marţi comisia juridică din Senat a avizat negativ cererea.

DNA a cerut, marți, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informații obținute, când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuși, procurorii precizând că el ar fi obținut, astfel, trei lingouri de aur, bani și tablouri.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 și până în prezent, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru. El s-ar fi folosit de informațiile obținute în virtutea funcțiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susțin că aceste firme erau deținute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuși.

Darius Vâlcov a obținut, astfel, arată procurorii anticorupție, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei.

Anchetatorii susțin că acestea au fost depozitate, într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Procurorii fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.