MENIU

Dîncu: ”Sistemul, supraîncărcat de șefi. Este nevoie de cursuri de formare în Administrația Publică”

În Administrație lucrează funcționari care nu au studii în domeniu și din cauză că România a avut o trecere neordonată dintr-un sistem comunist într-un sistem capitalist unde nu s-a stabilizat un proiect de reformă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, marți, la emisiunea ”Prime Time News”, de la Realitatea TV. ”Niciodată nu au fost destule resurse, nu a fost destulă voință”, a completat acesta.

”Acum 15 ani, în guvernul din care am făcut parte, s-au pus bazele descentralizării, apoi a venit alt guvern... această neorânduială, lipsă a unui proiect clar, lipsă de strategie a dus la datele pe care le avem azi”, a afirmat Dîncu. 

În prezent, avem 1.200.000 de bugetari; în jur de 9% din ei sunt funcționari în Administrație. Restul, cu statut contractual - lucrând în Educație, Sănătate și altele, a explicat vicepremierul. ”În Germania avem cam același raport. La noi avem cam 90 de funcționari la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 68-71. Nu putem găsi un model european. Lucrăm la analize de eficiență a administrației publice și la tot ceea ce înseamnă simplificarea funcției publice. Putem înlocui funcționarii publici cu guvernare electronică. În acest moment punem bazele strategiei și a reglementărilor. Trebuie să reducem chetuielile statului cât mai mult posibil în acest moment”, a adăugat acesta. 

În opinia lui Dîncu, este nevoie de cursuri de formare în administrație publică. ”În cadrul strategiei de formare în funcția publică vom avea concursuri... care vor fi diferite. Va fi o reorganizare totală sub forma concursului. Va fi un concurs național, ca în UE, și apoi un concurs specific, direct pe post. Funcția publică nu este acum atractivă pentru tineri. 20% din  posturile din administrașia publică locală sunt libere. Nu avem pe cine angaja”, a mai precizat acesta. 

”Sistemul este supraîncărcat de șefi”

În viitor, este nevoie ca sitemul de formare să fie unul adecvat, iar sistemul de adecvare la post să fie urmărit mereu, consideră Dîncu. ”Sistemul este și acum supraîncărcat de șefi. Va trebui să definim foarte clar inclusiv sistemul carierei, este de părere vicepremierul. Avem trei grade de funcționari, din care 60% sunt funcționari superiori, în timp ce debutanți avem 5%. Ei ajung la maximum în nouă ani, ceea ce este o aberație. Trebuie să mărim treptele carierei - șase sau nouă trepte, ca în alte țări”, a afirmat vicepremierul. 

Dîncu a amintit că Institutul Național de Administrație va fi aprobat în ședința de Guvern de miercuri. ”Acesta va lucra împreună cu facultățile de administrație publică, nu le va face concurență. Va oferi formare pentru funcționarii superiori. Cei care vor ocupa funcția de prefect vor trebui să aibă studii speciale - un an sau doi de Administrație de înaltă clasă -. Acest institut va putea fi pus pe picioare în șase luni și la anul va putea să funcționeze”, a mai spus acesta. 

Un studiu Mediafax arată că în marea lor majoritate, cei puşi să ne rezolve problemele administrative nu au studiile necesare să o facă. Mai exact, doar 9% dintre funcţionari au studii în administraţie publică, 23% au studii tehnice, iar 18% sunt jurişti.

Dacă ne uităm la vârstă, observăm că peste jumătate dintre funcţionari au între 40 şi 50 de ani, 30%, între 50 şi 60 de ani, iar numai 3,49%, sub 30 de ani. În ceea ce privește funcţiile ocupate, aproape 60% sunt consilieri superiori, peste 22%, consilieri principali, aproape 15% sunt asistenţi, iar 4,21%, debutanţi.

Mai multe articole despre:
funcţionari Dâncu administraţie