MENIU

CNCD amână decizia în cazul premierului Dăncilă

Premierul Dăncilă

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a amânat pentru 27 februarie o decizie privind declaraţia controversată făcută de premierul României. Într-o emisiune televizată, Viorica Dăncilă a folosit termenul de „autist” pentru a-i taxa pe cei care îşi „pârăsc” țara în Parlamentul European. Ulterior, premierul şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia făcută. 

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării  a precizat luni pentru Realitatea TV că punctul de vedere al premierului a fost depus deja la CNCD, iar în aceste condiţii audierea, care este programată marţi, la ora 9.30, poate avea loc şi în absenţa  premierului Dăncilă, care marţi pleacă într-o vizită la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat, într-o emisiune televizată, drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".

Vineri, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia pe care a făcut-o joi seară, iar în aceeaşi zi CNCD a anunţat că va organiza în 20 februarie audierea acesteia. CNCD preciza că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a criticat, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz. 

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, sâmbătă, la RFI, referindu-se la autosesizarea Consiliului în cazul declaraţiei Vioricăi Dăncilă, că în astfel de speţe relevantă este funcţia persoanei respective şi că nu orice cetăţean este premierul României.

Csaba Asztalos a precizat că, în toate cazurile, contează atitudinea unei persoane după săvârşirea unei posibile fapte de discriminare şi că, bineînţeles, scuzele publice şi regretul sunt luate în considerare.