MENIU

Dan Vasile Mihale: Pilonul II de pensii nu se desființează, dar e lăsat să moară

<p>Tariceanu - Dragnea, &icirc;nt&acirc;lnire de urgență</p>

Zvonurile privind intenția Executivului de a introduce ”contributivitate zero” la pilonul II de pensii, calificate de liderul PSD Liviu Dragnea drept ,, o prostie, o minciună''  s-au dovedit parțial adevărate. Duminică a apărut, în spațiul public, un proiect de lege care prevede că procentul de 3,7% din salariul brut al celor 7 milioane de contributori se va duce, timp de șase luni, în bugetul statului. ,,Prostia și minciuna'' se regăsesc pe site-ul Ministerului de Finanțe, iar printre inițiatori se numără Secretariatul General al Guvernului și Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Proiectul este trecut la capitolul ,,PRIORITATE LEGISLATIVĂ'' și stabilește că sumele reprezentând contribuţiile CAS „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I, sistemul pensiilor administrate de stat, se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei”.

Deși proiectul-propunere figurează ca propunere a Guvernului, formulată de Comisia Comisia Națională de Strategie și Prognoză care se află în subordinea Ministerului de Finanțe, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că nu își va da acordul pentru așa ceva.  ”Este o propunere a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus într-o OUG. (...) Nu suntem de acord cu ea”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la un post TV.

Cu toate astea, doamna Vasilescu NU ascunde  că se lucrează intens la schimbarea sistemului de pensii. Iată ce a declarat ministrul: ”La ora actuală, facem evaluare pe această lege. Facem calcule, facem simulări pe zeci de mii de pensii (...) La sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, cred că în luna iulie, va fi pusă în dezbatere parlamentară”.

După ce doamna LOV (Lia Olguța Vasilescu) a încercat să dreagă busuiocul în ceea ce privește efectele legii, iese la rampă și șeful Comisiei de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, care a avut o explicație și mai halucinantă: Inițiativa a fost introdusă "din greșeală" și nu ca proiect sau o hotărâre, ci doar ca analiză. Cât de hilar și de neverosimil...

PSD continuă să se joace cu nervii românilor, deși cele mai importante organizații de business, asociații profesionale, patronate și reprezentanți ai consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile, într-un demers fără precedent, pentru susținerea unui Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private.

Promisiunile fără acoperire ale PSD și desele modificări fiscale au făcut ca deficitul bugetului de pensii să ajungă la circa 15 miliarde lei.  Cheltuielile statului cu pensiile reprezintă 8% din PIB, adică aproape o treime din totalul cheltuielilor bugetului de stat, iar ponderea este prognozată să ajungă la 15% din PIB pe termen lung. 

Aceste cifre spun totul despre capacitatea PSD-ALDE de a guverna, cât și despre capacitatea liderilor coaliției de a spune adevărul. În numai trei zile, zvonurile, calificate de Dragnea drept ,, o minciună, o prostie'', s-au adeverit. 

De altfel, noua ispavă PSD urmează traseul clasic: Se aruncă bomba și, cu puțin timp înainte de explozie, se dezamorsează cu multe grenade mai mici...

Mai multe articole despre:
coaliţie minciuna PSD-ALDE aruncă în aer