MENIU

Cine a fost Dan Mureşan, românul mort în Kenya al cărui nume apare în scandalul Cambridge Analytica

Numele fiului lui Ioan Mureşan, fost ministru al Agriculturii în Guvernul CDR, a apărut în scandalul Cambridge Analytica. Denunţătorul Christopher Wylie susţine că a ajuns angajat la compania de consultanţă pe postul deţinut de Dan Mureşan, după ce românul ar fi fost otrăvit în Kenya. Fiul fostului ministru are un CV impresionant, a fost şcolit în Anglia şi SUA şi a fost consultant politic în ţări precum Columbia, Albania, Filipine sau Kenya. 

Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii din Guvernul CDR, Ioan Avram Mureşan, a murit pe 8 septembrie 2012, la 31 de ani, într-o cameră de hotel din Nairobi, capitala Kenyei.

„L-au găsit mort în camera lui de hotel. Era cu laptopul pe genunchi, cu televizorul aprins şi cu un pahar de vin lângă el. Îi plăcea înainte de culcare să bea un pahar de vin”, a povestit, într-un pentru „Adevărul”, Ioan Avram Mureşan. Era toamna lui 2012, la câteva zile după ce s-a aflat tragica veste. Ioan Avram Mureşan era încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, unde executa o pedeapsă cu închisoarea după ce a fost condamnat pentru deturnare de fonduri.

Infarct miocardic – aceasta a fost cauza morţii fiului fostului ministru, conform faxului cu certificatul de deces care a ajuns la închisoarea din Gherla odată cu solicitarea lui Ioan Mureşan de a participa la înmormântare. La mai bine de 6 ani de la acel moment, aflăm că numele lui Dan Mureşan apare în cel mai mare scandal internaţional al ultimilor ani. Christopher Wylie, denunţătorul companiei de consultanţă Cambridge Analytica, implicată în campania electorală din SUA, dar şi în mişcarea pro-Brexit, a povestit, în presa internaţională, că i-a luat locul lui Dan Mureşan în compania de consultanţă, în condiţiile în care acesta ar fi fost otrăvit în timp ce lucra în campania electorală din Kenya.

Într-o amplă discuţie cu jurnalişti ai mai multor publicaţii de renume din Europa, printre care şi „Libération“, Christopher Wylie, în vârstă de 28 de ani, fost director de cercetare în cadrul Cambridge Analytica (CA), a afirmat că s-a angajat în iunie 2013 în această companie.

Abia apoi a aflat, spune el, că poziţia era liberă pentru că predecesorul său, Dan Mureşan, fiul fostului ministru al Agriculturii din România Ioan Avram Mureşan, a fost găsit decedat în camera sa de hotel din Nairobi, în timp ce SCL, compania-mamă a Cambridge Analytica lucra pentru Uhuru Kenyatta (preşedinte al Kenyei din aprile 2013).

Christopher Wylie, care a fost audiat marţi de o comisie a Parlamentului britanic, a relatat că a auzit zvonuri că Dan Mureşan ar fi fost otrăvit după ce o înţelegere în care ar fi fost implicat s-ar fi terminat prost. Potrivit lui Wylie, au existat şi zvonuri conform cărora poliţia kenyană ar fi fost mituită să nu intre timp de 24 de ore în camera de hotel în care Mureşan a decedat, relevă „Business Insider“.

„Mi s-a spus că a fost otrăvit în camera lui de hotel. Nu o spun ca o certitudine, dar asta au suspectat oamenii. Când lucrezi pentru politicieni de rang înalt în multe dintre aceste ţări, de fapt nu faci bani în activitatea electorală, ci faci bani din traficarea influenţei pe care o câştigi după alegeri”, a detaliat denunţătorul, subliniind că nu are informaţii clare în acest sens, ci vorbeşte ceea ce a auzit.

Sursa: Adevărul

Mai multe articole despre:
Ioan Mureşan dan mureşan Cambridge Analytica