MENIU

Dan Andronic, invitat la audieri în Comisia SRI din Parlament

Jurnalistul Dan Andronic va merge, săptămâna viitoare, la Comisia de Control al SRI din Parlament, pentru a oferi mai multe informații referitoare la dezvăluirile sale recente privind posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009.

”Nu ne-am propus niciun moment să interferăm activitatea Comisiei cu cea a altor instituții ale statului. O implicare a SRI, DNA și a altor instituții din sistemul de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi foarte gravă”, a declarat, marți, președintele Comisiei pentru Controlul SRI, Andrian Țuțuianu. 

Acesta a mai precizat că după consultări Comisia a constatat că nu există, în articolul publicat de Dan Andronic, elemente suficiente care să contureze implicarea SRI în procesul electoral din 2009. Cu toate acestea, Dan Andronic a fost invitat la Comisie pentru a oferi ”date și informații precise”.

”Avem o poveste care este ambalată frumos, dar nu am putut trage o concluzie. Știu că există o preocupare a opiniei publice. O implicare a SRI ar fi gravă. Pentru aceste motiv îl vom chema la audieri. Dacă ne rezultă elemente concrete, vom merge mai departe. (...) Vom verifica doar ceea ce are legătură cu SRI. Pentru evenimente ce țin de alte instituții, competența aparține Parchetului”, a mai menționat Țuțuianu.

În urmă cu câtva zile, Dan Andronic a publicat un editorial în care afirma că, în noaptea celui de-al doilea tur de scrutin al cursei prezidențiale din 2009, nume precum Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea și George Maior ar fi contribuit la câștigarea alegerilor de către Traian Băsescu.

”Eram euforic, îl sun pe Gabriel Oprea Îi spun care-i rezultatul, îl știa și el. Gabriel Oprea îmi zice:  'Vino repede încoace, avem nevoie de tine!'. Întreb unde, îmi spune că la el acasă. Am înțepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam.

(...) Se trece la alt subiect. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. (...) Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: 'Da, domnule Președinte'. După care ieșea din încăpere și continua discuția. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea… Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic. 

Citește și: Dan Andronic, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului

Mai multe articole despre:
SRI andronic