MENIU

Dalai Lama, întâlnire fără precedent în Europa

Ce spune Dalai Lama despre Europa. Cui aparține "bătrânul continent"

Liderul spiritual al tibetanilor Dalai Lama se va întâlni vineri cu un grup de victime ale abuzurilor sexuale comise de maeştri budişti, într-o întâlnire fără precedent, care răspunde apelului urgent al celor care au suferit aceste abuzuri, a confirmat miercuri un organizator al întâlnirii citat de EFE.

"Sanctitatea sa Dalai Lama s-a întristat la aflarea acestor abuzuri suferite de discipoli din partea maeştrilor budişti. El a condamnat constant acest comportament iresponsabil şi lipsit de etică", notează secretarul său, Tseten Samdup Chhoekyapa, într-un mail trimis victimelor olandeze.

Este pentru prima dată când Dalai Lama se aşează la masă împreună cu victimele abuzurilor profesorilor budişti şi face acest lucru după ce 12 persoane au publicat o scrisoare care lansează un apel urgent, semnată de 850 de persoane.

Victimele vor avea o reuniune foarte scurtă cu Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1989, dar se prevede să-i ofere în scris mărturiile lor şi să-i înmâneze o petiţie.

Numeroşi călugări şi profesori ai religiei budiste din Olanda sunt suspectaţi că au fost implicaţi "în comportamente inacceptabile" cu discipolii lor, atât bărbaţi cât şi femei, începând din anii 70.

Multe dintre victime erau minore când s-au petrecut faptele şi care nu s-au limitat la un singur templu, potrivit unei anchete realizate de televiziunea olandeză NOS.

În Olanda există între 50.000 şi 65.000 de budişti, cărora li se va adresa Dalai Lama în cadrul acestei vizite care se desfăşoară între 14 şi 17 septembrie, prilej cu care liderul religios va participa la diferite conferinţe şi la dezbateri spirituale. 

Mai multe articole despre:
Olanda Europa întâlnire Dalai Lama victime