MENIU

Petre Daea confirmă, cu jumătate de gură, dezastrul pestei porcine

Daea: Nu înţeleg cum într-un complex cu o singură intrare şi ieşire a putut intra virusul

Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat situaţia centralizată a pestei porcine. Astfel, este vorba de 10 judeţe şi 121.000 de porci efectiv sacrificaţi. Daea a prezentat datele despre cel mai fierbine şi dramatic subiect din Agricultură abia la finalul conferinţei de bilanţ, după ce a vorbit despre fonduri europene pentru cămine culturale. 

Subiectul pestei porcine nici măcar nu a figurat printre subiectele pe care ministrul Agriculturii a anunţat că le va aborda.  

Petre Daea le-a dat o veste proastă crescătorilor care au avut de suferit în urma extinderii epidemiei, explicând că banii de despăgubiri vor veni abia după rectificarea bugetară. 

Ministrul Agriculturii a încercat să lămurească şi acuzaţia că din caiua lipsei de reacţie a autorităţilor din România, Uniunea Europeană nu va debloca fonduri pentru a compensa pierderile. Petre Daea a explcat că s-ar fi înţeles greşit şi că nu este o problemă cu despăgubirea din fondurile europene pentru pierderile directe, ci că nu se pot ascorda, deocamdată, pierderi pentru pierderile colaterale, socio-economice, deoarece nu au fost cuantificate efectele. 

De asemenea, şeful MADR va anunţa noi programe pentru dezvoltarea agriculturii şi stadiul pregătirii pentru Preşedinţia Consiliului UE, PAC post 2020.

Mai multe articole despre:
scandal pesta porcină bilanţ daea