MENIU

DACIA sau PETROM? Austriecii şi francezii îşi dispută gloria de "number one" în economia României

Care e cea mai tare din ţară?

Rivalitate mare între doi giganţi pentru poziţia de "number one" în economia României. Austriecii de la OMV Petrom şi francezii de la Dacia Renault îşi dispută cu aplomb titlul de "cea mai mare companie" de pe piaţa locală.

Grupul OMV Petrom a reacţionat prompt la datele publicate ieri de Ziarul Financiar, potrivit cărora anul 2013 a adus o"schimbare istorică" la vârful economiei locale. Conform jurnaliştilor ZF, Dacia ar fi depăşit pentru prima dată OMV Petrom SA după cifra de afaceri din 2013.

Astfel, Automobile Dacia SA a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 mld. euro), în creştere cu 45% faţă de anul anterior, în timp ce OMV Petrom SA ar fi înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 18,09 miliarde de lei (4,09 mld. euro).

Acum oficialii OMV Petrom vin cu o serie de precizări pentru a demonstra că topul celor mai mari jucători din economie a rămas neschimbat la vârf, iar Dacia rămâne pe locul 2:

"Pentru 2013, grupul OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri la nivel de grup de 24,18 miliarde de lei, nivel cu 31% mai mare decat cifra de afaceri a Dacia SA", se spune în comunicatul OMV Petrom remis REALITATEA.NET.

În comunicat se mai precizează că grupul OMV Petrom îşi desfăşoară activităţile de la producţie, până la vânzare, prin mai multe companii, iar "cifra de 18,09 mld lei acoperă doar o parte din activitatile grupului, realizate prin intermediul companiei OMV Petrom SA".

Prin urmare, Dacia mai are de aşteptat până să bată gigantul din domeniul energiei, cu toate că producătorul auto a avut anul trecut o producţie record, cu 342.610 autoturisme asamblate la Mioveni, în creştere cu 16% comparativ cu 2012, fiind cel mai mare volum atins până acum de uzina românească.

Mai multe articole despre:
null