MENIU

DACIA // Nebunie la aniversarea a 50 de ani de la fabricarea primei mașini Dacia

<p>Foto: romanialibera.ro</p>
<p>Foto: romanialibera.ro</p>
<p>Foto: romanialibera.ro</p>

DACIA // Mii de oameni au participat, astăzi, în Parcul Herăstrău din Bucureşti, la aniversarea a 50 de ani de la fabricarea primului autoturism Dacia.

DACIA // Pasionaţii de maşini au putut admira, în Piaţa Charles de Gaulle, o expoziţie de automobile Dacia de colecţie, produse în ultimele cinci decenii de uzina de la Mioveni.

Zecile de modele au participat, apoi, la o paradă desfăşurată între Piaţa Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf.

Participanţii la eveniment au avut la dispoziţie zone special amenajate pentru recreere sau practicarea diverselor sporturi, a notat agerpres.ro.

Uzina de la Mioveni a aniversat, pe 20 august, o jumătate de secol de la fabricarea primului autoturism marca Dacia, timp în care producţia constructorului român de autovehicule a depăşit 6 milioane de unităţi.

Citește aici detalii!

Automobile Dacia S.A. este cel mai mare producător român de automobile, care din septembrie 1999 aparține grupului francez Renault.

Dacia a luat naștere în 1966 la Colibași (Mioveni), județul Argeș, având la bază un acord între autoritățile comuniste și producătorul francez de automobile Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia.

Construcția Uzinei de Autoturisme Mioveni a început în 1966 și s-a încheiat într-un timp record de doar un an și jumătate.

La 1 iulie 1968, au început testele la cele 217 stații de lucru din uzină, iar în august 1968 s-a testat primul motopropulsor.

Pe 20 august 1968, a început producția modelului Dacia 1100, un model sub licența Renault R8. Acesta era o berlină cu tracțiune și motor pe spate.

Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou președintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.