MENIU

Dacă vrei să fii mai rezistent la stres, această reușită a științei îți arată cum

Cu toții ne confruntăm zilnic cu mai mulți factori de stres, astfel stresul e o problemă la nivel global pentru omenire. Însă, cercetătorii au descoperit o bacterie care te face rezistent la stres și intenționează să creeze un vaccin care să lupte cu această reacție a organismului.

Mycobacterium vaccae este o bacterie non-patogenă care trăiește în sol și care pare să fie foarte promițătoare în domeniul sănătății. Cât despre apariția stresului, experții cred că oamenii au evoluat în paralel cu mai multe microorganisme folositoare, iar slăbirea legăturilor cu acele microorganisme în epoca modernă a dus la o creștere a bolilor autoimune și alergiilor.

„Ideea este că pe măsură ce oamenii s-au îndepărtat de ferme și de existențele de agricultori și vânători și s-au dus spre orașe, am pierdut contactul cu organismele care au rolul de a ne regla sistemul imunitar și a suprima inflamațiile nedorite", a explicat neuroendocrinologul Cristopher Lowry. „Asta ne-a expus la un risc mai mare de boli inflamatorii și boli psihiatrice pornite de la stres".

Pentru a ajunge la această concluzie, Lowry a studiat bacteriile M. vaccae vreme de ani întregi. Astfel, a descoperit că injectarea șoarecilor cu un preparat cald care conține bacteria a prevenit apariția simptomelor de stres în rândul rozătoarelor. Însă până acum, nu era clar ce anume din M. vaccae aducea aceste efecte.

„Una din întrebările arzătoare este, în esență, care sunt componentele critice ale bacteriei care par să aducă beneficii gazdei?", a spus Lowry pentru The Denver Post.

În cadrul studiului cercetătorii au izolat și sintetizat chimic acidul gras 10(Z)-hexadecenoic, care pare să stea la baza felului în care bacteria reduce inflamațiile în rândul șoarecilor. „Pare că aceste bacterii cu care am co-evoluat au un as în mânecă", a subliniat Lowry. „Când sunt asimilate de celulele imunitare, eliberează aceste lipide care se lipesc de aceste receptor și oprește cascada de inflamații".

Sursa

Mai multe articole despre:
vaccin stres bacterie