MENIU

CUTREMURĂTOR. Cum a ajuns Khaled să omoare peste 100 de oameni. Mărturii sfâşietoare

CUTREMURĂTOR. Cum a ajuns Khaled să omoare peste 100 de oameni. Mărturii sfâşietoare

Khaled. Un simplu nume sirian. Însă, povestea sa este cutremurătoare. Din simplu creştin, la criminal în serie. 

Khaled. Povestea lui halucinantă a început şi s-a scris în Siria, ţara care este în război de peste șapte ani. Guvernul președintelui Bashar al-Assad se luptă atât cu grupurile rebele, cât și cu jihadiștii statului islamic.

Orașul nordic Raqqa a fost un loc de luptă cheie. Aici s-a scris şi povestea lui Khaled, povestea unui om simplu, devenit un criminal extrem de bine antrenat, cu sânge rece. Khaled este, el însuşi, o poveste despre modul în care un protestatar pașnic a fost atas în vâltoarea evenimentelor, devenind un ucigaș.

Khaled nu s-a trezit pur și simplu în Raqqa la mirosul de moarte și praf și a decis să devină asasin. Acesta a trimis o invitație specială.

Șase bărbați au fost obligați să se prezinte la un aeroport din Alep, în nord-vestul Siriei, unde un instructor francez i-a învățat să ucidă cu pistoale, arme tăcute și puști cu lunetă. Asftel, într-un timp reletiv scurt, aceştia au învățat să omoare metodic, luând prizonieri ca victime.

"Obiectivele noastre de practică au fost deținute de soldați din regim", spune Khaled. "Aceştia le-au pus într-un loc dificil, așa că ai nevoie de un lunetist pentru a le lovi. Sau trimit un grup de deținuți și te roagă să-ți iei o țintă fără să le lovești pe celelalte. De cele mai multe ori asasinatele se fac de pe motocicletă, ai nevoie de o persoană care să conducă motocicleta şi să stai în spatele ei, să te apropii de maşina ţintei - atunci tragi şi nimeni nu mai poate scăpa", a spus Khaled.

Khaled – nu este  numele său real - a învățat cum să urmărească oamenii. Ce să facă cu obiective pe care nu le-a putut atinge, de care nu s-a putut apropia. Cum să distragă un convoi de mașini, astfel ca un coleg asasin să își poată face treaba.

A fost o educație sângeroasă și inumană. Dar, la mijlocul anului 2013, la scurt timp după ce armata siriană s-a retras de la Raqqa, s-au potrivit liderii lui Ahrar al-Sham - un grup islamist care se străduiește să stăpânească orașul nordic și să-i elimine pe rivalii săi, Khaled a ajuns unul dintre comandanții grupului, însărcinat cu biroul de securitate al lui Raqqa.

Și totuși, atunci când revoluția a început,  în 2011, Khaled era un om de pace, "puțin religios, dar nu prea strict", cu un loc de muncă şi care organiza pelerinaje.

"A fost un sentiment uimitor de libertate amestecat cu frica de regim", spune Khaled, reamintindu-şi prima zi când s-a alăturat protestelor antiguvernamentale.

Mai multe despre povestea absolut uimitoare a lui Khaled, puteţi citi AICI