MENIU

CUTREMUR VIOLENT, de 7,8 grade, în Noua Zeelandă: 2 morţi. Alertă de TSUNAMI

CUTREMUR VIOLENT, cu puţin timp în urmă, în Noua Zeelandă: 7,5 grade
<p>Cutremur astăzi, la graniţa Rom&acirc;niei</p>
CUTREMUR VIOLENT &icirc;n Noua Zeelandă: 6,6 grade. A fost emisă o alertă de TSUNAMI

Institutul național geologic al SUA a revizuit la 7,8 magnitudinea puternicului seism care s-a produs sâmbătă, după miezul nopții, în Noua Zeelandă și care a fost urmat de replici moderate, autoritățile emițând alertă de tsunami și cerând expres populației de pe coasta estică a Insulei de Sud să caute adăpost în zone mai înalte.  Două persoane şi-au pierdut viaţa, în urma prăbuşirii unei clădiri, a anunţat premierul neozeelandez, John Key.

Seismul a fost notat cu o intensitate de 7,8 grade şi s-a produs la o adâncime de 16 km.

Cutremurul a avut loc la circa 90 de km de orașul Christchurch, unde, în 2011, a avut loc un seism cu magnitudinea 6,3 grade, în urma căruia au murit 185 de persoane.

Potrivit serviciului național de geologie (Geonet), seismul a avut loc la ora locală 12:02:56 și s-a produs la o adâncime de 16 km, fiind urmat de replici moderate, scrie Xinhua.

Mii de locuitori din Wellington au fost evacuaţi deja. Linia telefonică de urgenţă este, în acest moment, nefuncţională. Mai multe fotografii postate pe reţelele de socializare surprind dezastrul provocat de cutremur: case dărâmate, drumuri crăpate sau surpate, oameni pe străzi. 

Un prim tsunami s-a produs deja, însă autorităţile avertizează că se aşteaptă la producerea unor valuri seismice de intensitate mai mare. 

"Este posibil ca acest tsunami să fie moderat, altele sunt aşteptat să se producă, în orele următoare. Valurile seismice pot continua câteva ore, de acum înainte", a decarat un oficial. 

Serviciile de ambulanță anunță că au fost înregistrate apeluri de la persoane rănite în zone din imediata apropiere a epicentrului seismului, relatează media locală, citată de agenția DPA.

''Începem să primim date despre persoanele rănite în zona seismului, inclusiv în Culverden și în Kaikoura. Totuși, la acest moment nu avem mai multe detalii'', a spus Dion Rosario, responsabil cu centralizarea incidentelor în cadrul serviciilor de ambulanță St. John, potrivit mediei locale citate de DPA.

''Pregătim desfășurarea misiunilor de salvare cu ajutorul elicopterelor și echipe suplimentare de paramedici dacă situația o va cere'', a mai spus acesta, pentru Radio New Zeeland.

Mai multe articole despre:
cutremur cutremur azi