MENIU

Curtea de Conturi s-a pronunțat pe "gaura bugetară" din mandatul lui Cioloș. Care e verdictul

Curtea de Conturi s-a pronunțat pe "gaura bugetară" sesizată de șeful PSD, Liviu Dragnea, în timpul guvernului Dacian Cioloș.

Curtea de Conturi apreciază că Guvernul condus de Dacian Ciloș ar fi trebuit să facă mai degrabă o rectificare negativă în luna noiembrie 2016, date fiind încasările de la buget din acel moment, sub nivelul estimat.

"Fundamentarea veniturilor la cele două rectificări bugetare a fost realizată într-o manieră accentuat de optimistă. Gradul de realizare a veniturilor bugetare la momentul elaborării acestor acte normative înregistra valori cu circa 5% mai mici decât nivelul programat. Cu toate acestea, a fost promovată o rectificare pozitivă. Apreciem că ar fi trebuit să impună mai degrabă o rectificare negativă atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor totale", se spune în raportul Curții de Conturi citat de Realitatea TV.

Potrivit acestui raport, la prima rectificare, veniturile estimate au fost majorate cu încă 4,2 miliarde lei, iar prin cea de-a doua rectificare bugetară, din luna noiembrie 2016, nivelul prognozat al veniturilor bugetare a fi încasat la 31.12.2016 a fost majorat cu 0,34 miliarde lei.

"Fundamentarea cheltuielilor bugetului a fost realizată de asemenea într-o manieră optimistă, volumul acestora fiind majorat cu 4,2 miliarde lei în cazul primei rectificări bugetare, și respectiv de 0,29 miliarde lei în cazul celei de-a doua rectificări", se precizează în poziția Curții de Conturi.

Gradul de realizare a cheltuielilor raportat la prevederile definitive (după cele două rectificări) a fost unul redus, de 94,46%, iar gradul de realizare a cheltuielilor raportat la prevederile inițiale a fost de 96,03%.

"Programarea inițială avută în vedere la capitolul cheltuieli bugetare este mult mai aproape de realitate față de programarea operată cu ocazia rectificărilor bugetare, deși la momentul elaborării celor două acte normative de rectificare existau suficiente informații referitoare la execuția bugetară", este concluzia Curții de conturi.

Toate tunurile pe fostul Executiv. Curtea de Conturi a început verificările la Ministerul de Finanţe

Ministrul de Finanțe Viorel Ştefan a spus, în urmă cu o lună, că cele 10 miliarde de lei care lipsesc din bugetul de stat sunt generate de proiecţii bugetare "politicianiste", iar comisiile de specialitate şi Curtea de Conturi vor verifica legalitatea şi oportunitatea celor două rectificări bugetare.

"Faţă de proiecţia iniţială upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri. Chestiunea este foarte serioasă, dar pe de altă parte îmbracă un caracter tehnic, de aceea cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate, odată cu pronunţarea asupra celor două ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile de comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de Conturi, este necesar un audit al Curţii de Conturi pentru a verifica condiţiile de legaliate şi de oportunitate în care s-au făcut aceste rectificări", a declarat ministrul de Finanţe.

Întrebat dacă rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloş au "iz penal", Viorel Ştefan a afirmat că aşteaptă auditul Curţii de Conturi, dar "cu siguranţă" rectificările ridică un semn de întrebare aupra profesionismului guvernului Cioloş.

Cum s-a apărat de acuzații Guvernul tehnocrat

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș și foști membri ai Guvernului tehnocrat au publicat un text în care răspund la acuzațiile aduse în legătură cu execuția bugetară a anului 2016:

"Răspunsuri pentru Comisia despre nimic

Cele mai frecvente întrebări privind situația execuției bugetare din 2016.

În urma mai multor afirmații fără temei apărute în spațiul public, legate de execuția bugetară a anului 2016, fostul Prim-ministru Dacian Cioloș și foștii membri și consilieri de specialitate ai Guvernului au formulat unele răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind modul în care au fost gestionate veniturile și cheltuielile bugetare în timpul mandatului:

- Nu există nicio „gaură” în bugetul anului 2016. Dacă o astfel de „gaură” ar fi existat, aceasta ar fi trebuit să aibă un impact asupra deficitului. Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%.

- În 2015, Guvernul Ponta a estimat că în 2016 ar putea fi încasate 12,3 miliarde de lei din fonduri europene. Estimarea s-a dovedit a fi total nerealistă în condițiile în care programele europene de finanțare erau blocate sau mult întârziate.

- Dacă ne uităm la tot ceea ce a primit România în 2016, se poate spune că am avut un record de încasări, cu peste 7 miliarde euro, cea mai mare sumă primită de la aderare până în prezent într-un singur an.

- Atunci când se face o rectificare bugetară, se iau în calcul în special veniturile fiscale. Ori, la capitolul venituri fiscale, chiar dacă am început anul cu reduceri de taxe - respectiv reducerea TVA de la 24 la 20%, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea taxei pe stâlp, etc. - am reușit să realizăm încasările programate.

- Datele privind evoluția economică și situația încasărilor bugetare din veniturile fiscale ne-au permis o nouă rectificare în luna noiembrie. Prin această rectificare au fost alocate sume suplimentare în valoare de cca. 287 milioane lei și au fost alte redistribuiri între ministere, acolo unde erau imperios necesare (agricultură, dezvoltare locală, sănătate, asistență socială, etc.).

- Nerealizarea unor venituri bugetare estimate în 2016 nu are un impact negativ asupra bugetului din 2017. Cei care afirmă că din veniturile prognozate și nerealizate în bugetul pentru 2016 ar fi putut face în 2017 spitale, autostrăzi, majorări de salarii și pensii, fac afirmații pur propagandistice, fără legătură cu regulile de execuție bugetară.

- Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern. Dimpotrivă, le-am ușurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA (1 miliard de lei în plus) și le-am creat condiții favorabile pentru a încasa mai mulți bani europeni în 2017".

Mai multe articole despre:
Curtea de conturi gaura bugetară