MENIU

Curtea de Apel constată că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) admițând calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței. Decizia nu este definitivă!

Sentința Curții de Apel București: ”Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă” potrivit G4media.ro.

Reacția lui Traian Băsescu: Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a declarat că va contesta decizia!

"Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi face contestație! E vorba de contrainformațiile militare despre care eu, la 21 de ani, habar n-aveam că sunt parte a Securității. Până la revoluție n-a știut nimeni că, contrainformațiile militare sunt parte a Securității.

 

Mi-e greu să fac o analiză acum. Nu voi face o bătălie publică din acest verdict, voi merge pe calea judecătorească încercând să clarific lucrurile la ICCJ. Mi-e greu să fac speculație atâta timp cât nu am informații clare. 

Bucuroși le-om duce toate, de e pace de-i război. Nu am ce să-mi reproșez. Viața merge înainte. Probabil o să fiu mai clar în declarațiile de la Inalta Curte."

..........................

ȘTIREA INIȚIALĂ

"Nu comentez, trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, vom vedea. Ne va impăca un al treilea, judecător. Hai să vedem procesul”, declara Traian Băsescu înainte de pronunțarea sentinței.

Întrebat dacă a fost sau nu colaborator al Securității, Traian Băsescu a susținut că nu.

Potrivit Consiliului, Traian Băsescu ar fi fost recrutat de Securitate în 1973, în perioada în care era student la Institutul de Marină.

Din dosar lipseşte angajamentul semnat de fostul președinte, iar CNSAS spune că dovada ar fi fost distrusă în 1979.

Conform documentelor depuse în instanță, o sursă, pe nume Petrov, ar fi dat informaţii despre doi studenţi. Petrov ar fi fost numele de cod al lui Băsescu. Petrov ar fi sesizat securităţii „aspecte operative” despre colegi, a scris g4media.ro.

 

Băsescu: "Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ"

Radu Cristescu, fost membru PMP, actualmente la PSD, a publicat, pe pagina personală de Facebook, un facsimil de la Departamentul Securității Statului, prin care Traian Băsescu, nume de cod Petrov, primea, pentru "adeziunea față de PCR și susținerea rețelei" suma de 1.500 de dolari. Mădălin Hodor, membru CNSAS susține că facsimilul prezentat de Cristescu este un fals.

Mai multe articole despre:
Băsescu