MENIU

CURS BNR. Leul rezistă eroic în fața unul asalt fără precedent

<p>Curs valutar</p>

CURS BNR. Leul încheie în picioare săptămâna în care a atins cel mai prost curs din istorie în raport cu moneda euro - recordul negativ de 4,6551 lei/euro anunțat marți, 21 noiembrie, de BNR. 

CURS BNR. Banca Națională a anunțat, vineri, un curs oficial în scădere ușoară față de cotația de ieri - 4,6553 lei/euro.

Leul s-a întărit, vineri, și în fața celorlalte valute - francul elvețian este cotat de BNR la valoarea de 3,9971 lei, după ce joi trecuse de pragul de 4 lei. Și dolarul american s-a depreciat ușor, până la valoarea de 3,9215 lei.

CURS BNR. Cursul valutar se află sub o presiune fără precedent, valoarea de piață a leului fiind atacată din mai multe părți: "haosul fiscal" generat de Guvern, lipsa unui proiect de buget pentru 2018, tensiunile explozive pe tema reformei din Justiție, protestele de stradă anunțate de sindicate și ONG-uri, apropierea de sfârșitul anului, cu un vârf pe importuri.

CURS BNR. Previziunile analiștilor spun că leul ar putea slăbi în continuare, cursul trecând de pragul de 4,7 lei/euro, pe măsură ce intrăm în perioada Sărbătorilor de iarnă sau la începutul anului viitor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit în urmă cu zece zile de "presiuni de depreciere" în cazul leului din cauza unor tendințe regionale, însă "tendința de depreciere pentru leu e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului". Explicația pentru deprecierea leului: deteriorarea balanței de plăți.

CURS BNR. "Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, așa cum au și maghiarii și polonezii, singura monedă care s-a apreciat în zonă fiind coroană cehă. Tendința de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. Nu sunt cifre mari, dar această tendință este asociată cu situația balanței de plăți. Și față de polonezi și față de unguri, România are o deteriorare a balanței de plăți. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteza de creștere a importurilor o depășește pe cea a exporturilor", a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit lui Isărescu, se conturează o problemă din acest punct de vedere, chiar dacă acest deficit e parțial acoperit de intrări de capital și de fonduri europene. "Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanța de plăți, iar cehii sunt pe excedent", a mai spus guvernatorul BNR.

CURS BNR. Leul s-a prăbușit atât de spectaculos într-un interval relativ scurt încât preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a hazardat să afirme că este vorba de un atac speculativ asupra leului.

"Nu sunt bancher, nici economist, dar citiţi declaraţia Guvernatorului BNR cu privire la modul în care a fost manipulat ROBOR pe cursul de schimb. Este vorba de acţiuni speculative, determinate de cei care încearcă ca parte a unei campanii de a afecta situaţia economică. Este un atac asupra leului şi în anul 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

CURS BNR. Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a infirmat această teorie, spunând că orice referire la ce s-a întâmplat în anul 2008 este "o simplă analogie".

"Sigur, domnul Tăriceanu fiind premierul României în 2008, are anumite amintiri legate de acel moment. Acum nu este aceeași situație. BNR nu vede în prezent niciun atac speculativ asupra leului, nici nu ar exista resorturi, o motivație pentru acest lucru. Deprecierea leului este cauzată în special de deficitul balanței de plăți, de faptul că importurile au crescut mult mai mult decât exporturile", a explicat Adrian Vasilescu pentru Realitatea.net.

"Este o simplă analogie", a concluzionat oficialul BNR demontând tentativa șefului Senatului de a explica prăbușirea leului prin teoria "atacului speculativ".

CURS BNR Leul pierde constant altitudine în raport cu moneda unică europeană, iar specialiștii BNR au explicat că această depreciere era inevitabilă:

"Când inflaţia creşte, atât cât creşte, pentru că nu e nici haos şi nici dezordine în sistemul preţurilor de consum, iar Roborul urcă, nici leul nu are cum să rămână liniştit. Mai cu seamă că în acest sfârşit de toamnă balanţa comercială s-a dezechilibrat dramatic. În condiţiile în care contul curent e afectat, era inevitabilă deprecierea leului, pe fondul unei mai mari cereri de valută. Cei care au prezis accelerarea deprecierii leului pe piaţa valutară în acest sfârşit de toamnă nu s-au oprit aici. Ei au sperat că declinul monedei naţionale va fi accentuat în faţa presiunilor exercitate de deficitul extern şi de companiile în care proliferează lipsa de eficienţă şi indisciplina financiară. Iată însă că de câţiva ani astfel de presiuni nu mai reuşesc să sufoce leul", a mai spus Adrian Vasilescu.

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro