MENIU

Curiozităţi despre creier pe care nu le ştiai. Este UIMITOR

Creierul uman este un adevărat miracol al naturii și al evoluției și chiar și cei care se ocupă cu intelingeta artificală sau cercetătorii din domeniul neurostiintei se află încă în imposibilitatea de a-l explora pe deplin. Aceștia recunosc că va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a fi complet familiarizați cu funcțiile creierului.    

1. Deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, creierul folosește circa 20% din ogixenul din sânge și aproximativ 25% din glucoză care circulă în fluxul sanguin.

2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar aceștia alcătuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apă.

3. Creierul tău este capabil să aibă mai multe idei decât există atomi în întreg universul.

4. Creierul produce suficientă electricitate pentru a aprinde un bec.

5. Creierul unui adult cântărește între 1.3 și 1.4 kg. Între dimensiunea și greutatea creierului și inteligență nu există nici măcar o singură legătură.

6. În cazul în care fluxul sanguin la creier este întrerupt, conștiința este pierdută timp de 8 până la 10 secunde, iar fără oxigen putem supraviețui timp de 4 până la 6 minute.

7. Creierul unui copil nou-născut se dublează în dimensiune în doar un an.

8. Studiile arată că 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru și de nimic altceva.

9. Când ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, pentru că acest organ nu are receptori pentru durere și nu poate simți durerea.

10. Creierul este cel mai activ în timpul somnului. Persoanele cu un IQ mai mare visează mai mult și s-a dovedit că persoanele care trag un pui de somn după-amiază au o cantitate mai mare de energie și o putere mai mare de concentrare.

11. Multe studii arată că un creier , în lipsa unor probleme reale, poate crea amintiri false care nu au avut loc de fapt.

12. Râsul activează cinci părți diferite ale creierului.

13. Partea stânga a creierului controlează partea dreapta a corpului și partea dreapta a creierului controlează partea stânga a corpului.

14. Dacă este sănătos, creierul tău nu își pierde capacitatea de a învață niciodată.

15. Studiile arată că hipocampusul, partea creierului responsabilă pentru orientarea vizuală, este mult mai mare în rândul șoferilor de taxi londonezi în comparație cu cea a celorlalți oameni obișnuiți. Acest lucru se datorează faptului că șoferii de taxi din Londra petrec mulți ani învățând fiecare stradă din oraș înainte de obținerea licenței.

Mai multe articole despre:
creier curiozităţi