MENIU

Cuminţenia Pământului trebuie plătită, chiar dacă banii nu se strâng. Statul, în pericol de litigiu

Cuminţenia Pământului trebuie plătită de statul român, indiferent dacă se strâng sau nu fondurile necesare. O spune avocatul moştenitorilor operei de artă. Bogdan Grabowski a declarat pentru Realitatea TV că proprietarii sculpturii nu ar fi semnat contractul cu statul român, dacă li s-ar fi pus condiţia strângerii fondurilor prin subscripţie publică.

Avocatul moştenitorilor susţine că între statul român şi moştenitorii lui Brâncuşi ar putea exista un litigiu. Asta pentru că, potrivit contractului, autorităţile s-au obligat să plătească 11 milioane de euro fără să specifice dacă au sau nu banii sau că suma trebuie strânsă.

"În situaţia în care statul român va declina dreptul de preemţiune sau va invoca faptul că nu a strâns întreaga sumă şi că, în consecinţă n-o sa mai achizitioneze aceasta opera este posibil să conducă la un litigiu pentru ca in acest moment exista un acord intre proprietar şi statul român. Statul trebuie sa faca rost de intreaga suma, indifferent prin ce modalitate, prin rectificari bugetare, prin emisiune de obligatiuni, prin împrumuturi, prin accesare de fonduri europene. Este treaba lui cum face rost de acesti bani, insa la 31 octombrie trebuie ca intreaga suma sa existe".

Bogdan Grabowski mai spune că dacă moştenitorilor li s-ar fi pus această condiţie, ei nu ar fi acceptat înţelegerea cu statul român.

"Dacă în cadrul negocierilor statul ar fi spus ca nu are aceasta suma sau ar fi conditionat încheierea tranzactiei de strangerea acestor fonduri, atunci proprietarii, cu siguranta nu ar fi acceptat propunerea statului român si astăzi nu ne-am fi aflat in aceasta situatie".

Până în acest moment, statul are alocate cinci milioane de euro, iar 6 milioane ar trebui să provină de la donatori, prin subscripţie publică. Până acum s-au strâns doar 300 de mii de euro.