MENIU

Cum se vede din SUA sistemul românesc de Urgenţă? Răspunsul unui medic american

Doctorul american Peter Gordon, de la Albany Medical Center din New York, a lăudat, în timpul unui interviu, evoluţia sistemului medical românesc. Mai mult, specialistul a afirmat că multe dintre ţările din lume ar putea să-l adopte.

"Este cât de poate de clar că sistemul românesc de urgenţă a evoluat mult în ultimii 16 ani. Eu vin aici din 2000 şi, fără îndoială, s-a îmbunătăţit atât sistemul de Urgenţă prespitalicesc, cât şi cel din spitale", a explicat dr. Peter Gordon, într-un interviu publicat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Nivelul discuţiilor s-a schimbat de la a recupera decalajele faţă de alte sisteme la a avea un nivel de top, iar acest lucru se vede. Cel mai bun exemplu este faptul că pacienţii care suferă de afecţiuni grave vor fi trataţi cu cele mai moderne metode. (...) Este o schimbare majoră faţă de acum 16 ani. (...) Este evident că din punctul de vedere al sistemului de Urgenţă, România este mult mai evoluată decât multe alte ţări. Acest lucru este valabil faţă de multe ţări din lume. În privinşa timpilor de aşteptare din camera de gardă, faptul că România se ocupă de această problemă arată cât de avansaţi sunteţi de fapt", a adăugat el.

În plus, medicul american s-a arătat impresionat de asistenţa prespitalicească, despre care a spus că este "punctul forte al sistemului românesc de urgenţe".

"Aceasta s-a extins în ultimii ani şi alte ţări din lume ar trebui să încerce să   copieze acest sistem. Este un sistem mult mai sofisticat decât există în multe părţi din SUA. Faptul că s-a dezvoltat atât de repede şi eficient este remarcabil.  Asistenţa prespitalicească este veriga puternică a sistemului", a explicat dr. Peter Gordon.

Dr. Peter Gordon a participat recent la o serie de întâlniri cu şefii marilor Unități de Primiri Urgențe din ţară dar și cu medicii rezidenți. Specialistul s-a aflat în România pentru proiectul "Îmbunătățirea calității serviciilor de urgență la nivel de pre-spital și spital prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare", din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

 
Evolutia sistemului de urgenta din Romania

Sistemul românesc de urgență a evoluat remarcabil în ultimii ani, este de părere dr. Peter Gordon, de la Albany Medical Center din New York. El s-a aflat pentru o săptămână în țara noastră pentru proiectul ”Îmbunătățirea calității serviciilor de urgență la nivel de pre-spital și spital prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare” din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român. Dr. Gordon s-a întâlnit cu șefii marilor Unități de Primiri Urgențe din țară, dar și cu medicii rezidenți. Concluzia lui este simplă: sistemul românesc este mai bun decât în multe părți din America și multe țările din lume ar putea să îl adopte.

Posted by Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă on Tuesday, January 26, 2016