MENIU

Cum se prepară corect sparanghelul

Cum se prepară corect sparanghelul

Sparanghelul este foarte delicios atat de sine statator servit cu sos cat si ca ingredient in alte mancaruri cum ar fi: supele, pastele, risotto-ul, preparatele din peste si fructe de mare, sufleurile si gratinurile.

Cat timp trebuie fiert sparanghelul?
Capetele se curata usor, dupa care sparanghelul proaspat se fierbe cca. 5-8 minute in apa clocotita, pentru un rezultat crocant si fraged.

Sparanghelul se curata?
Sparanghelul nu trebuie neaparat curatat, doar ca multi il prefera in felul acesta. Folositi un cutit de curatat legume pentru tulpina, mai ales pentru capetele groase (se curata dinspre varfuri inspre capat).

Sparanghelul se poate consuma crud?
Desi majoritatea oamenilor prefera sa-l prepare in vreun fel, fie fiert, tras in tigaie, etc., consumarea lui in stare cruda nu reprezinta absolut nici un pericol. Doar clatiti bine cu apa calda pentru a indeparta eventualele impuritati si serviti alaturi de un sos.

Cum aleg cel mai bun sparanghel?
Se aleg tulpinile ferme, proaspete, ale caror varfuri sunt compacte si inchise. Diametrul tulpinei sa fie uniform, astfel incat timpul de gatire sa fie acelasi. Tulpinile cu un diametru mai mic sunt mai fragede.

Cum prajim sparanghelul?
Se taie tulpinile in unghi in bucatele de 3-5 cm, se incinge o tigaie sau un wok la foc mediu, se adauga un pic de unt sau ulei, iar cand acesta este fierbinte se adauga bucatelele de sparanghel. Se prajesc cca 3-5 minute, pana sunt fragede si crocante, amestecand constant.

Cum se pastreaza sparanghelul?
Sparanghelul proaspat trebuie pastrat curat, acoperit si la rece. Taiati 1-2 cm din capetele tulpinelor, spalati cu apa calduta de mai multe ori, dupa care se scutura de apa si se inveleste intr-un prosop de hartie umed la capat. Bagati la frigider si consumati in decurs de 2-3 zile.

Sursa: romaniagateste.ro

Mai multe articole despre:
reţetă preparare sparanghel legumă