MENIU

Cum se poate ameliora osteoartrita

Daca ați avut vreodată dureri mari sau persistente de genunchi, chiar și atunci când urcați scările sau când mergeți pe jos pur și simplu, puteți fi aproape siguri că vă confruntați deja cu o problemă majoră. 

La persoanele cu osteoartrită a genunchiului, afecțiune care este foarte strâns legată de îmbătrânire sau de raniri anterioare, durerile se accentuează în timp și pot duce la invaliditate și la reducerea considerabilă a calității vieții. În plus, osteoartrita este extrem de costisitoare.

S-au cheltuit sume de ordinul miliardelor de dolari doar în prevenirea acestei afecțiuni. Spre exemplu, în SUA, incidența osteoartritelor este foarte mare din cauza îmbătrânirii populației și a obezității în creștere.

Soluțiile la îndemâna oricui de a preveni această boală, cum ar fi pierderea în greutate și cele prin folosirea de medicamente, au o eficiență modestă și temporară. Deși există riscuri inerente asociate cu orice intervenție chirurgicală, plastia completa a genunchiului este cel mai eficient și mai fiabil tratament pentru osteoartrită severă. Un studiu publicat recent în America propune o abordare unică pentru tratamentul persoanelor cu osteoartrită a genunchiului.

Cercetatorii au împărțit 148 de oameni cu această afecțiune în două grupuri. Un grup a fost încurajat să acceseze materiale educative standard de pe diferite pagini de internet cu privire la osteoartrită. Paginile cuprindeau înformații despre medicamente, dietă și activitate fizică. Celălalt grup nu a avut acces la acest gen de informații, în schimb a primit un program bazat pe internet interactiv cu privire la modul în care se poate face față la durere, în 8 sedinte săptămânale, cu durata de 34-45 de minute. În acestea din urma, participanții au învățat tehnici de relaxare, modalități de a-și distrage atenția de la durere și alte strategii considertate neconventionale.

Videoconferințele cu un terapeut fizic, pe o durată mai mare de trei luni, și mesajele de reamintire pe telefoanele mobile, în care subiecții erau încurajați sa profite din plin de aceste sedințe, au avut efect. Studiul a relevat faptul că la pacientii care au primit cel de-al doilea tip de suport s-a constatat o îmbunătatire mai mare.

Mai mult, procesul a continuat să fie vizibil încă 6 luni de la încheierea programului. De unde extragem o singură concluzie: starea psihică, înțelegerea afecțiuni și încrederea în vindecare se dovedește a fi, din nou, un remediu imbatabil.

 
Mai multe articole despre:
fresh refresh osteoartrita