MENIU

Cum să vă localizaţi telefonul, tableta sau PC-ul pierdut

Pentru că uneori nu contează cât de precauţi sunteţi, trebuie să ştiţi cum să vă localizaţi un telefon, o tabletă sau un PC pierdut sau furat.

Nu există nici o garanţie că vă veţi mai recupera vreodată un gadget pierdut sau furat, merită în schimb să faceţi tot ce este posibil pentru a încerca. În plus, dacă nu veţi mai pune din nou mâna pe telefonul, tableta sau PC-ul vostru, ar trebui mâcar să vă asiguraţi că ,,noul proprietar” nu vă vede pozele din vacanţă sau orice alte documente sensibile. Activitatea de localizare implică multe scenarii şi fiecare vine cu avantajele şi dezavantajele sale. Mai jos, le voi detalia pe cele mai populare şi uşor de implementat, în speranţa că, data viitoare când veţi trece printr-o astfel de experienţă neplăcută veţi fi mai pregătiţi.

În teorie, atâta timp când un gadget este pornit şi conectat la internet, poate fi găsit. În unele cazuri, puteţi pune parolă pe el sau îi puteţi şterge tot conţinutul. Indiferent de context însă, trebuie să parcurgeţi câţiva paşi înainte ca aparatul în cauză să nu mai fie în posesia voastră. Din acel moment, este prea târziu şi nu mai aveţi nici o soluţie. Aţi fi tentaţi să credeţi că este mult mai probabil ca un astfel de tutorial să funcţioneze în cazul unui telefon sau al unei tablete cu un SIM de internet. În realitate, chiar şi dacă cineva v-a pornit laptopul şi s-a conectat la internet zece secunde, îl puteţi localiza cu o precizie mai mare decât v-aţi aştepta.

iPhone, iPad şi Mac

În ultimii ani, cei de la Apple au devenit foarte eficienţi în a vă ajuta să vă localizaţi iDevice-urile şi sistemele Mac. Prin serviciul ,,Find My …”, va puteţii localiza un iPhone, un iPad sau Mac. Puteţi pune parolă pe acesta de la distanţă sau îi puteţi şterge tot conţinutul.

Pentru a activa serviciul respectiv, trebuie să mergeţi în meniul de configurare de la dispozitivul vostru Apple, la secţiunea iCloud. Pe pagina respectivă, asiguraţi-vă că este introdus numele vostru de utilizator şi parola de la contul Apple. În plus, verificaţi dacă este activă sau activaţi funcţia Find My iPhone sau Find my Mac, după caz. După ce aţi trecut prin aceste etape, trebuie să intraţi pe www.icloud.com şi să vă autentificaţi cu acelaşi nume de utilizator şi parolă folosite mai devreme. Pe respectiva pagină web, după ce aţi facut click pe Find My iPhone, veţi găsi o listă similară cu cea de mai sus cu toate gadgeturile voastre. De acolo, puteţi vedea poziţia exactă a unui iDevice sau Mac, îl puteţi bloca sau puteţi activa un mod pierdere. Lost Mode sau mod pierdere va crea un traseu al tuturor locaţiilor prin care trece dispozitivul vostru înainte să rămână fără baterie sau să-l recuperaţi.

Cei de la Apple sunt cei mai buni în acest domeniu de urmărire, deoarece, chiar şi dacă iPhone-ul sau Mac-ul vostru a fost resoftat, va rămâne blocat pe ID-ul vostru. Până şi pe Mac, parola configurată de voi este asociată sistemului la nivel hardware şi nu ajută la nimic, de exemplu, ca cineva să pună un alt hard disk în el cu alt sistem de operare. Ca un mic detaliu, Apple nu activează dispozitive care au fost marcate ca fiind furate. Fără adresa de email şi parola voastră, orice creaţie ieşită din Cupertino devine un bibelou foarte scump.

Smartphone-uri sau tablete cu Android

De ceva timp şi cei de la Google au introdus un serviciu similar cu Find My iPhone, deşi nu este la fel de performant. Acesta poartă numele de Android Device Manager şi ar trebui să-l găsiţi în meniul de configurare al gadgetului din dotare. După ce l-aţi activat din Settings, pe fiecare smartphone sau tabletă cu Android, respectivele dispozitive pot fi văzute la adresa google.com/android/devicemanager. Dacă nu reuşiţi să ţineţi minte adresa, o metodă mai simplă pentru a ajunge la respectiva pagină implică să intraţi pe Google Play de pe orice computer, să faceţi click pe motoraşul din dreapta sus după ce v-aţi autentificat şi să selectaţi, din respectivul meniu, Android Device Manager. În scurt timp, vă va fi afişată locaţia actuală a unuia sau a mai multor Androide.

Partea tristă este că, deşi Android Device Manager oferă câteva funcţii utile, e suficient ca cineva să restaureze un telefon sau o tabletă la parametrii din fabrică şi toate protecţia voastră este redusă la zero. De asemenea, nu puteţi vedea un istoric cu locaţiile prin care s-a perindat gadgetul vostru de când l-aţi pierdut, sunteţi limitaţi doar la locaţia actuală.

Spre deosebire de iOS, platforma Android permite altor aplicaţii să ofere funcţii de localizare, blocare şi ştergere de la distanţă. Avast! Anti-Theft este un astfel de program. În plus, soluţia celor de la Avast se instalează pe partiţia de sistem a telefonului sau tabletei, motiv pentru care, rezistă la un factory reset. Dacă pune însă mâna pe Android-ul vostru cineva mai priceput, poate instala un ROM nou sau exact acelaşi ROM de la zero pe aparat şi cazul a fost rezolvat, telefonul fiind pierdut pentru totdeauna. O altă aplicaţie pe care o puteţi experimenta este Android Lost.

Windows Phone

Un smartphone cu Windows Phone include un sistem de localizare creat de Microsoft intitulat Find My iPhone ce poate fi activat în Settings. Nu aveţi nevoie decât de un ID Microsoft pentru a profita de respectiva funcţie.  Pentru a vedea ulterior poziţia aparatului, pentru a-l şterge, bloca sau pentru a-l face să sune de la distanţă trebuie să accesaţi adresa www.windowsphone.com. Vă autentificaţi în colţul din dreapta sus al respectivei pagini şi faceţi click pe Find My Phone. Similar cu soluţia oferită nativ de Google, protecţia oferită de Find My Phone dispare atunci când telefonul este adus la setările din fabrică.

Tablete şi PC-uri cu Windows

Microsoft a evitat până la această oră să creeze un sistem de urmărire al sistemelor cu Windows. Există, din fericire soluţii terţe. Una dintre cele mai simplu de folosit şi configurat poartă numele de Prey şi este disponibilă atât gratuit, cât şi contra cost. Diferenţa dintre cele două este că, fără bani, sunteţi limitaţi la localizare unui număr de trei dispozitive. Citeste mai mult pe playtech.ro.

Mai multe articole despre:
Apple iphone PC telefon mac pierdut iPad tabletă