MENIU

Cum să transformi o mașină Dacia într-una electrică

Renault și Dacia au spus încă din 2017 că lucrează la o mașină electrică, chiar dacă pe piață încă nu a ajuns.

Până atunci, dacă vrei un așa autovehicul, e timpul să pui mâna la treabă și să o transformi pe cea pe care deja o ai. Nu e ieftin, dar ar putea să merite efortul. Dacia Logan e o mașină decentă, cu un preț corect. Mai există apoi Sandero, și Duster, iar ambele oferă un raport preț – calitate foarte bun. Cea mai populară e varianta Logan, căreia să îi pui motor electric. Ce-i drept, nu este ieftin, dar pe termen lung e economic și ajută în lupta cu schimbarea climatică.

Marc Areny este francezul care a reușit să transforme o Dacia Logan într-o mașină electrică. El și-a prezentat proiectul în 2014. Baza proiectului a constat într-un Logan din 2005. L-a costat 13.000 de euro și a obținut un autoturism eco. Dacă vrei să faci așa ceva acasă, el a explicat pe scurt procesul de transformare. A scos motorul clasic, a păstrat cutia de viteze şi ambreiajul şi a adaptat un motor electric. A folosit baterii cu litiu cu o greutate de 190 de kilograme și și-a făcut mașină electrică.

Autonomia noului vehicul era de 200 kilometri, iar 100 de kilometri ar costa un leu. Exista însă și o parte proastă, anume timpul de încărcare de șapte ore. A muncit însă la proiect aproape doi ani, pentru că a făcut-o de la zero.

Între timp, Aveny a finisat acel prototip și a ajuns să dezvolte o afacere în jurul transformării mașinilor clasice în mașini electrice. În prezent, poate face conversia cu circa 15.000 de euro. Suma este considerabilă, dar pe termen lung ar putea fi o afacere.

Sursă

Mai multe articole despre:
maşină Dacia maşină electrică