MENIU

Cum să renunţăm la fumat

Renuntare fumat

Metode care urmăresc inocularea repulsiei faţă de fumat

Dintre acestea amintim asocierea fumatului cu şocuri electrice, cu gusturi sau mirosuri neplăcute. La toate acestea se adaugă şi procedeul fumatului rapid (care constă într-o inhalaţie tot la 6 secunde pînă ce individul, datorită saturaţiei nicotinice şi disconfortului respirator, nu mai poate tolera nici o ţigară), precum şi procedeul supra-dozării numărului de ţigări fumate într-un timp dat.

Stimulii aversivi pot fi administraţi nu numai în timpul fumatului efectiv, dar şi în momentul schiţării dorinţei de a fuma (pentru suspendarea ei), după cum se pot practica şi pe traseul unui fumat pur fictiv. Accesibilitatea metodelor aversive, îndeosebi în condiţii de laborator, cu ignorarea climatului natural de viaţă al persoanei (domiciliu, loc de muncă), alimentează principalele reproşuri care se pot formula la adresa lor.

Metodele de autocontrol

Aceste metode reprezintă cea de-a doua categorie de strategii antitabagice, care se definesc prin mobilizarea activă a individului în calitate de coautor la programul său de eradicare a fumatului. Ele se practică uzual în mediul cotidian de existenţă al individului, ceea ce retuşează deficienţele metodelor aversive.

Cîteva tehnici de autocontrol, în funcţie de obiectivele vizate pe Superwomen.ro.

Mai multe articole despre:
fumători fumat