MENIU

Cum poate avea SUCCES campania de vaccinare anti-Covid din România - Condițiile lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, parlamentar PSD / Foto: Inquam Photos / George Calin

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, a declarat, a tăzi, într-o conferință de presă susținută la Parlament, că - pentru a fi incununată de succces -  campania de vaccinare anti-Covid "ar trebui să fie un obiectiv național, să nu fie politizată în niciun fel și să ofere oamenilor argumente suficiente" astfel încat să ia o decizie documentată.

"Cred că sunt suficiente motive ca această campanie (de vaccinare anti-Covid -n.r.) să fie o proritate la nivel național. Persoanele vârstnice, cu boli cronice, au nevoie de servicii de sănătate. (...) Ne dorim cu toţi să putem să călătorim, să putem să accesăm serviciile de sănătate, persoanele vârstnice cu boli cronice au nevoie de serviciile de sănătate, pentru că timp de un an accesul a fost foarte limitat. Lucrul ăsta s-a şi observat în momentul în care la final anului trecut am avut cea mai amare rată de mortalitate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Evident, copiii trebuie să înveţe, trebuie să socializeze, trebuie să se dezvolte normal şi cred că sunt suficiente argumente încât să existe un efort naţional pentru atingerea acestui obiectiv. Eu, ca om de sănătate, acum şi ca reprezentant al PSD, militez pentru un principiu - să nu politizăm campania de vaccinare, să nu politizăm pandemia, pentru că lucrul acesta va afecta încrederea oamenilor în autorităţi. Lucrul ăsta s-a şi întâmplat, din nefericire, în perioada anterioară", a afirmat deputatul PSD.

Rafila susține că social-democrații propun o coaliţie pentru relansarea României. "Mă refer la o coaliţie la care să adere reprezentanţi ai diferitelor tipuri de autorităţi locale, începând cu comune, oraşe, consilii judeţene, parlamentari, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai asociaţiilor patronale, pentru că interesul este comun", a arătat deputatul, menționând că autoritățile române ar trebui să adapteze campania de vaccinare anti-Covid, având în vedere că numărul celor interesaţi scade rapid, numărul vaccinurilor disponibile este tot mai mare, iar centrele de vaccinare trebuie să fie la îndemâna populaţiei.

În altă ordine de idei, Alexandru Rafila a precizat că se aștepta ca "marcarea Zilei Mondiale a Vaccinări, a Săptămânii Mondiale a Imunizării în intervalul 24-30 aprilie, să reprezinte o prioritate pentru toată lumea, inclusiv pentru guvernanți", cu atât mai mult cu cât, anul acesta are o semnificație importantă dată fiind situația pandemică prin care trecem.