MENIU

Cum îl sfătuia avocatul Ponta în 2006 pe Ovidiu Tender să mimeze infarctul în instanță

Ponta, avocatul lui Ovidiu Tender

Puțini știu că omul de afaceri Ovidiu Tender, condamnat acum la 12 ani și 7 luni de executare în dosarul RAFO-Carom, a fost apărat în 2006, la începuturile procesului-mamut de nouă ani tocmai de avocatul Victor Ponta.

La momentul respectiv, avocații Victor Ponta și Gheorghita Mateut, apăratorii omului de afaceri Ovidiu Tender, erau acuzați de Parchetul instanței supreme că nu au respectat exigențele deontologice ale profesiei de avocat și că au încercat să tergiverseze procesul.

"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie considera ca demersurile procedurale ale aparatorilor nu s-au circumscris exigentelor deontologice ale profesiei de avocat, reprezentand doar o incercare de a se iesi din limitele mandatului de arestare preventiva, astfel incat fondul cauzei sa nu mai poata fi dezbatut", se arata intr-un comunicat al institutiei din 2006.

Potrivit comunicatului remis de Parchetul General, la data de 25 iulie 2006 avocații aleși de Ovidiu Tender, printre care și viitorul premier Victor Ponta, nu s-au prezentat pentru a susține apărarea, la dosarul cauzei neexistând nici o cerere de amanare din partea apărătorilor, iar acestia nu au putut fi contactati nici măcar telefonic.

Judecarea cererii de prelungire a mandatului de arestare al omului de afaceri timisorean s-a amânat la momentul respectiv. Instanta a acordat un nou termen, respectiv 28 iulie 2006, cand s-a prezentat avocatul Gheorghita Mateut, solicitand un nou termen pentru studierea dosarului.

Procurorii au considerat ca motivul amanarii nu a fost unul intemeiat, intrucat aparatorii alesi au avut destul timp sa studieze dosarul, ei fiind citati la parchet inca din data de 24 iulie 2006 pentru a li se aduce la cunostinta schimbarea incadrarii, dar ca acestia au refuzat sa se prezinte invocand motive personale.

Potrivit anchetatorilor, desi magistratii Tribunalului Bucuresti i-au lasat atunci lui Mateut o zi la dispozitie sa isi pregateasca apararea, in locul sau a venit avocatul Victor Ponta, care a cerut un nou termen pentru lipsa de aparare, precizand instantei ca avocatul Mateut Gheorghita nu se poate prezenta intrucat este la Cluj.

La rândul său, nici Ponta, deputat PSD la acea vreme, nu a putut să pledeze în instanță, deoarece nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege pentru a-l reprezenta pe Tender.

La termenul din 30 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul la prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ovidiu Tender. Şedinţa de judecată a făcut obiectul unei investigaţii realizate de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit gandul.info.

Raportul Inspecţiei Judiciare, însuşit de CSM în plen, dezvăluie faptul că Victor Ponta a făcut tot posibilul să "obstrucţioneze" actul de justiţie, nu a respectat solemnitatea şedinţei şi a încercat să pledeze pentru Tender, deşi se afla în incompatibilitate fiind şi parlamentar.

Stenograma şedinţei de judecată arată că Victor Ponta, deşi a fost declarat incompatibil să îl apere pe Tender, a intrat în sala de judecată.

Din derularea procesului rezultă că judecătorul Curţii de Apel a cerut forţelor de ordine să-l scoată pe Ponta din sala de judecată.

În raportul CSM se reţine că Ponta şi ceilalţi avocaţi au făcut tot posibilul să amâne şedinţa de judecată pentru câteva ore din simplul motiv că dacă prelungirea arestării lui Tender nu se judeca până la ora 24 acesta ar fi fost eliberat din oficiu.

Tot cotidianul Gandul prezenta la momentul respectiv un reportaj din sala de judecată în care se menționează că Victor Ponta îl sfătuia prietenește pe Ovidiu Tender să-și ude fața și să mimeze un infarct, doar ca să tragă de timp:

"Circ penal cu actori și avocati -parlamentari la procesul lui Tender "Penalilor!", a urlat actorul Ion Dichiseanu la membrii completului de judecata ai Curtii de Apel Bucuresti si la procurorul de sedinta care au intrat in dosarul prietenului sau OvidiuTender. Doi pasi mai incolo, la toaleta, deputatul - avocat "interzis" Victor Ponta il sfatuia prieteneste pe Ovidiu Tender sa-si ude fata si sa mimeze un infarct. Pe holul instantei se arunca vorbe grele la adresa judecatorilor, acuzati, voalat, ca s-ar afla sub influenta alcoolului. "E intr-o stare inaintata de oboseala", tipa avocatul ales al controversatului Tender, Gheorghita Mateut, cu referire la presedintele de complet Stan Mustata. Victor Ponta, parlamentar PSD, ii tine isonul spunand ca "oboseala" magistratului ar fi evidenta din modul in care a vorbit si in felul in care se tinea pe picioare", scria sursa citata in 2006.

Procesul lui Ovidiu Tender s-a remarcat prin lungimea record, cauzată de strategia tergiversărilor. A durat 9 ani, au fost sute de înfățișări în fața instanței și sentința definitivă s-a dar cu o singură zi înainte de prescriere.

Dosarul RAFO-Carom: Tender, condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare. Iancu, condamnat la 14 ani

Mai multe articole despre:
Ovidiu Tender