MENIU

Cum fentează românii plata taxelor

Cine nu plăteşte amenzi, nu plăteşte nici taxe sau impozite. Este un viciu legislativ care tinde să devină un sport naţional.

Legea prevede că un cetăţean nu poate să-şi plătească dările către bugetele locale dacă nu şi-a achitat, mai întâi, eventualele sancţiuni financiare.

Cei care au amenzi aşteaptă prescrierea acestora şi astfel amână la nesfârşit plata taxelor locale, spre exasperarea primarilor. Dovadă e şi faptul că, în România, doar un sfert din amenzile de circulaţie sunt achitate.

Românii sunt printre cei mai indisciplinaţi şoferi din Europa. Cu toate acestea, autorităţile încasează doar 25% din valoarea amenzilor de circulaţie, conform statisticilor oficiale. Şoferii au găsit un mod inedit de a rămâne cu banii în buzunar. Aşteaptă prescrierea amenzilor şi astfel nu plătesc nici taxele şi nici impozitele locale. Legislaţia actuală prevede mai întâi achitarea amenzilor şi după aceea plata taxelor locale.

Mai mulţi parlamentari au depus o iniţiativă legislativă prin care plata taxelor şi impozitelor locale nu va mai depinde de achitarea amenzilor. Parlamentarii susţin că au primit sesizări de la primarii din teritoriu care reclamă că au vistieria goală, pentru că tot mai mulţi localnici devin rău-platnici.

În comuna ieşeană Grajduri, primăria are de încasat amenzi restante în valoare de 8,7 milioane lei, potrivit StiriTVR.ro. Problema se repetă şi în satele din regiunea Olteniei.

Guvernul nu susţine propunerea legislativă pe motiv că, la nivel naţional, încasările din taxe şi impozite au fost mai mari, anul trecut, faţă de 2015.

Mai multe articole despre:
amenzi taxe şi impozite plata taxelor