MENIU

Cum deosebim măștile de protecție neconforme de cele bune

Cum deosebim măștile de protecție neconforme de cele bune

Piața este plină de măști de protecție neconforme, iar întrebarea care se ridică este cum știu cumpărătorii ce să aleagă de pe raft, cum le deosebesc pe cele bune de cele care nu ar trebui să fie acolo. Sunt măști neconforme care nu respectă reguli de etichetare, ce pot fi remediate, și sunt măști neconforme care nu respectă norme de calitate, iar acestea nu au ce căuta pe piață. 

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor spune că e dificil pentru clientul obișnuit să-și dea seama care măști sunt neconforme și că acest lucru intră în responsabilitatea agenților economici care le vând. 

Într-o singură lună de controale, scrie gazetadeluj.ro, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști. În plus, ANPC a inițiat un proiect de act normativ care va interzice vânzarea măștilor textile sub denumirea de „măști de protecție”. Aceste produse se vor numi „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”.

Cum deosebim măștile neconforme de cele bune?

Măștile neconforme care sunt retrase temporar de la vânzare sunt măști care au deficiențe minore – de exemplu, nu sunt etichetate corect, a explicat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, pentru un post tv. După aplicarea unei etichete corecte, măștile se întorc pe raft și pot fi vândute.
Măștile neconforme care sunt retrase definitiv de la vânzare sunt acelea care nu respectă normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificată de un organism autorizat pentru acest lucru în Europa), explică președintele ANPC. Acestea nu se pot întoarce la vânzare.

Întrebat cum poate ști cumpărătorul ce mască să aleagă de pe raft, Eduardt Cozminschi a răspuns că „e destul de greu pentru clientul obișnuit să-și dea seama”, din cazuza multiplelor elemente care trebuie trecute pe etichete.

El spune că este reponsabilitatea vânzătorului să se asigure că măștile respectă normele de etichetare și de calitate pentru a putea fi vândute și, dacă vrea, se poate adresa ANPC pentru a obține informațiile necesare.