MENIU

Cum au ajuns românii să plătească bani pentru a vedea bogățiile țării. Anchetă bombă legată de situația terenurilor

Pământurile României ne aparțin din ce în ce mai puțin. Pe lângă zonele tot mai extinse de proprietate privată, cu accesul interzis, în țara noastră a ajuns și conceptul european de „arie protejată”. Acest tip de suprafață a atins 23% din țara noastră și aproape jumătate dintre păduri.

Cifrele sunt îngrijorătoare și plasează România în fruntea Europei la categoria suprafețelor declarate arii protejate. În numele protejării naturii, românii plătesc taxe pentru a vizita bogățiile țării.

 

Cel mai recent regulament publicat în Monitorul Oficial vizează „Planul de management al Natura 2000” pentru Situl Râul Târnava Mare, între Odorheiu Secuiesc și Vânători. Ministerul Mediului susține că măsurile au scopul de a asigura durabilitatea pentru speciile ce se găsesc în aceste în arii protejate. Dar în realitate, regulile sunt un pachet de restricții și taxe pentru români.

 

În ariile protejate focurile de tabără sunt permise doar în locurile special amenajate și doar cu lemn de foc asigurat de administratorii locului de campare. Camparea, la rândul său, e permisă doar în locurile amenajate de cei care dețin terenurile, cu avizul administratorului ariei protejate. Vizitatorii trebuie să achite, după caz, tarifele stabilite de administrator. Iar tot potrivit regulamentului, acesta monitorizează turismul pe teritoriul ariei naturale protejate pentru a stabili dacă oamenii care vizitează locul au vreun impact asupra florei și faunei.

 

Circulaţia cu mașini, motociclete, sau alte vehicule cu motor în afara drumurilor publice va fi permisă numai pe trasee special amenajate. Este interzisă și perturbarea liniștii prin orice mijloace. Orice fel de evenimente, precum competiții sau cursuri, pot avea loc în zona ariei protejate doar cu acordul administratorului. Oamenii nu vor mai putea nici măcar să bea apă de izvor, dacă aceasta are sursa într-o arie protejată.

 

TITLU: REGULI PENTRU ARIILE PROTEJATE

- se interzice focul de tabără;

- camparea, permisă doar în locurile amenajate;

- se interzice circulația cu vehicule cu motor;

- evenimentele, permise doar de administrator;

- colectarea apei de izvor, doar cu permisiunea administratorului;

- tarife pentru activități.

SURSA: national.ro

 

 

Mai multe articole despre:
bogatii romania taxe ancheta mediu