MENIU

Cum arată bugetul pe 2017 lăsat de Cioloș pentru Guvernul PSD-ALDE

Dacian Ciolos

Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a creionat o schiță de buget pentru 2017 care pare o haină mult prea strâmtă pentru planurile generoase anunțate de guvernul PSD-ALDE, dintre care o parte au fost deja legiferate.

Proiecția de buget lăsată de fostul Guvern Cioloș actualului Cabinet Grindeanu nu asigură bani pentru reabilitarea sau construcția de biserici sau 2% din PIB pentru Ministerul Apărării și propune alocări mai mici din bugetul de stat pentru Parlament, Dezvoltare Regională și Administrație Publică și mai mari pentru Președinție, Justiție, Transporturi, Educație, Sănătate.

Pentru serviciile de informații au fost propuse bugete ușor mai mici față de cele de anul trecut.

Nu au fost rezervați bani pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații și nici pentru asigurarea sumelor la nivelul celor prevăzute de HG 666/2016 pentru implementarea Master Planului General de Transport, argumentul fiind că, după majorarea salariilor pentru personalul din învățământ, sănătate și asistență socială, au fost reevaluate, pe finalul anului, veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat prin includerea impactului.

Conform datelor obținute acum de Profit.ro, veniturile bugetului general consolidat pe anul 2017 au fost estimate de fostul Guvern la 244,5 miliarde lei, reprezentând 30,3% din PIB, cu 3,7% mai mari decât veniturile anului 2016, iar cheltuielile bugetului general consolidat, la 268,4 miliarde lei, reprezentând 33,2% din PIB, cu 4,6% mai mari decât cheltuielile anului 2016.

Cheltuielile au fost însă calculate cu înghețarea angajărilor în sectorul bugetar și menținerea salariului de bază minim la 1.250 lei. Actualul Guvern a decis majorarea salariului minim la 1.450 de lei, din februarie și a dat liber prefecților să intervină în structura de personal a primăriilor.

Mai multe articole despre:
buget buget 2017