MENIU

Cum a ajuns Dacia cea mai tare afacere din România

Cine vrea să facă afaceri de succes în vreme de criză, e bine să urmeze exemplul Dacia. Producătorul auto din România a reuşit o performanţă remarcabilă, reuşind să îşi extindă afacerile într-o perioadă în care cuvântul de ordine este restructuarea. 

Secretul ţine de trei aspecte – produs cu raport preţ-calitate optim, un marketing excelent şi un management cu viziune, preocupat să anticipeze următoarele mişcări din piaţă, afirmă experţii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin.

 Succesul Dacia, aşa cum reiese el din datele statistice analizate de KeysFin, poate fi trecut fără probleme în orice manual de economie.

 Dacia s-a reinventat în 2013, cu modelele sale restilizate, reuşind să menţină ridicat interesul clienţilor într-o piaţă auto europeană în care vânzările sunt puternic influenţate de criză.

 Astfel a ajuns ca în 2013 să inregistreze vânzări de aproape jumătate de milion de maşini, un nou record istoric pentru producătorul român.

 Dacia a reuşit astfel să preia, de la Petrom, coroana de “cea mai puternică companie din România”.

 Datele oficiale, de la Ministerul Finanţelor, clasează producătorul român pe primul loc în Top 10 – business-uri din România, cu  o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei, în creştere cu 44,4% faţă de anul precedent. Şi profitul a avansat spectaculos, cu 21,7%, la 337,4 milioane de lei.

 

PETROLIŞTII, ÎN TOPUL AFACERILOR

 

Pe locul secund în clasament s-a situat OMV Petrom, business-ul austriecilor generând o cifră de afaceri de 18 miliarde de lei, în scădere cu 7,4 la sută faţă de anul precendent.

Potrivit experţilor KeysFin, scăderea afacerilor Petrom se datorează, pe de o parte, efectului majorărilor de preţuri din 2013, influenţate de evoluţia preţului barilului de petrol şi a cursului valutar, iar pe de alta concurenţei tot mai acerbe din piaţă, odată cu alinierea preţurilor la majoritatea comercianţilor de produse petroliere.

În ciuda scăderii cifrei de afaceri, OMV Petrom a reuşit să îşi optimizeze cheltuielile şi investiţiile, mixul de business control generând o creştere cu 25,7% a profitului net, la 4,83 miliarde de lei, de departe cel mai mare înregistrat de o companie din România.

Următoarele două locuri în clasament sunt ocupate de alte două companii specializate în segmentul comerţului cu carburanţi.

Rompetrol Rafinare, a doua mare companie din acest domeniu, a reuşit în 2013 să îşi reducă pierderile la 224 milioane de lei, în contextul unei cifre de afaceri în scădere cu 4,7%.

Evoluţia financiară din 2013 reflectă, potrivit experţilor KeysFin, un semnal clar că kazahii vor miza tot mai puternic pe platforma din România, mai ales în contextul geo-politic regional, influenţat de tensiunile dintre Rusia, UE şi SUA. 

Analiştii anticipează o creştere sensibilă a investiţiilor în facilităţile de prelucrare şi dezvoltare  comerţului cu carburanţi, nefiind exclus ca România să devină o punte tot mai importantă de business pentru KazMunaiGaz în relaţia cu UE.

"Ne extindem pe plan internaţional, de la sondă la volan", a declarat prim-vicepreşedintele KazMunaiGaz (KMG), Daniyar Berlibayev, într-un interviu acordat Financial Times la Astana, in care a mentionat Rompetrol şi România drept rampe de lansare.

Compania cu origini ruseşti Lukoil-Petrotel, în schimb, deşi are încă destul de multe staţii de carburanţi în România, a înregistrat un declin puternic.

Afacerile i-au scăzut cu 19,1%, la 10,4 miliarde de lei, iar pierderile s-au dublat faţă de anul precedent, la 979 de milioane de lei.

Potrivit experţilor de la KeysFin, motivele ţin de transferul păgubos al carburanţilor din Rusia în România, la costuri uriaşe faţă de ceilalţi jucători din piaţă, dar şi de absenţa unei strategii de marketing-vânzări eficiente, care să genereze un flux mai mare de clienţi.

 

FUMATUL, VICIUL CARE GENEREAZĂ PROFIT

 

Locul V în clasamentul celor mai influente companii din România a fost ocupat, în 2013, de British American Tobacco Romania.

Producătorul de ţigarete a înregistrat o cifră de afaceri de 6,9 miliarde de lei, în creştere cu 4,8%, la un profit de 396,8 milioane de lei, sensibil egal cu cel din anul precedent (+0.6%).

Evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri se explică, într-o mare măsură, prin creşterea preţurilor alături de optimizarea investiţiilor şi a cheltuielilor de producţie şi mai ales de distribuţie.

BAT a profitat din plin şi de lobby-ul puternic pe care l-a făcut la nivel instituţional, rezultatul fiind scăderea sensibilă a pieţei negre, urmare a controalelor la sânge făcute de autorităţi la frontierele cu Ucraina, Moldova şi Serbia.

Pentru British American Tobacco Romania, vremurile nu se anunţă la fel de bune în 2014. Chiar dacă cifra de afaceri va continua să crească urmare a scumpirii ţigărilor, nu este exclus să se confrunte şi cu probleme.

Asta în condiţiile în care va trebui, cu siguranţă, să investească suplimentar în marketing pentru a reuşi să îşi convingă clienţii să plătească mai mulţi bani pentru acelaşi pachet de ţigări.

Locurile VI şi VII sunt ocupate de două companii din domeniul energiei.

Electrica Furnizare se află pe V cu o cifră de afaceri de 4,72 miliarde de lei, în creştere cu 6,4 la sută faţă de anul precedent şi cu un profit de 101,4 milioane de lei, mai mare cu 12,1%.

Pe următorul loc găsim E.ON Energie, o companie care anul trecut a raportat afaceri de 4,55 miliarde de lei, în scădere cu 13,3 la sută. De remarcat că firma a ruşit să revină pe profit în 2012, cu un rezultat net de 221,4 milioane de lei.

 

ORANGE, EXEMPLU DE BUSINESS PE TIMP DE CRIZĂ

 

Una dintre cele mai interesante prezenţe din top 10 – cele mai influente afaceri din România - esteOrangeRomânia.

Potrivit KeysFin, compania reprezintă exemplul poate cel mai bun de strategie în condiţii de criză.

Diversificarea serviciilor a fost, în 2013, cheia de boltă care a dus firma la afaceri de 4,33 miliarde de lei, cifră cu 5,3 la sută mai mare decât în anul precedent.

Veniturile de aproape 1 miliard de euro (934 milioane euro) din anul trecut au fost susținute de creșterea traficului de internet pe mobil, care s-a majorat cu 51% față de 2012, a anunţat anterior compania. De altfel, și vânzările de smartphone-uri s-a dublat față de 2012.

Şi investițiile realizate de Orange au urcat cu 30% în 2013 față de 2009, anul trecut având cele mai mari investiții anuale de la începerea crizei economice.

Lansarea ofertei de televiziune si investitiile agresive in marketing i-au reconfirmat statutul de cel mai important jucător din telecomul românesc şi, poate cel mai important, al doilea cel mai profitabil business din întreaga economie, cu un rezultat net de 500,8 milioane de lei.

 

CARREFOUR. EXTINDEREA, CHEIA AFACERILOR

 

Dacă tot vorbim de profitabilitate, trebuie remarcat avansul înregistrat de Carrefour România, de 37,8% (144,3 milioane lei), compania aflată pe locul IX în clasamentul în funcţie de cifra de afaceri şi pe locul VI în topul profitabilităţii.

 Într-o piaţă de retail în care concurenţa este la sânge, Carrefour a reuşit un fapt remarcabil – să îşi menţină cifra de afaceri la 4,28 miliarde de lei (+0,01%)

 Performanţa retailerului este cu atât mai importantă cu cât vânzările au revenit la nivelul de glorie din 2008.

 În ultimul an de boom al economiei româneşti, Carrefour înregistra o creştere cu 37% a vânzărilor, la 1 miliard de euro, de la 728 milioane euro în 2007. Ulterior, compania a avut doi de scăderi şi doi ani de uşoară creştere.

 Potrivit experţilor KeysFin, performanţa Carrefour se explică în primul rând prin investiţiile realizate.

 Carrefour a deschis anul trecut un hipermarket, 13 supermarketuri Market, un magazin online dar mai ales 38 de noi magazine de proximitate Express.

 În al doilea rând, Carrefour a reuşit, în 2013, să aibă o relaţie mai bună cu furnizorii, urmare a insolvenţei, fapt care a generat o necesară disciplină financiară cu efect direct asupra îmbunătăţirii rezultatelor.

 In prezent, Carrefour opereaza in Romania patru formate de magazine, cu un total de 165 de magazine - 25 hipermarketuri Carrefour, 78 supermarketuri Market, 61 magazine de proximitate Express şi un magazin online.

 Top 10 – cele mai importante companii din economia românească este încheiat de un colos cu picioarele de lut - ArcelorMittal Galaţi, o companie care a resimţit din plin efectele crizei, concretizate în scăderea abruptă a comenzilor.

 Cifra de afaceri a combinatului siderurgic din Galaţi a scăzut anul trecut cu 31,5%, la 3,71 miliarde de lei, iar pierderile financiare s-au adâncit la 741 milioane de lei.

 Potrivit analiştilor de la KeysFin, rezultatele vin să confirme mediul dificil în care ArcelorMittal ocupă o poziţie dominantă.

 În condiţiile unei producţii industriale afectate de scăderea cererii, doar cu câteva “flori”, în genul Dacia, “primăvara” nu a venit încă la poarta combinatului.

 Conducerea ArcelorMittal Galaţi anunţă că unitatea siderurgică nu va mai putea funcţiona multă vreme în condiţiile actuale, generate în principal de costurile energiei, care au crescut în ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro.

“De cinci ani suntem pe pierdere şi de cinci ani suntem susţinuţi, sprijiniţi financiar de compania mamă. Cineva finanţează aceste pierderi de patru ani consecutiv. Cred că această decizie este deja pe masă. Spunem acest lucru de şase luni. Nu spun că s-ar putea închide mâine combinatul, nu interpretaţi asta!", declara, recent, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Să fie 2014 anul în care ArcelorMittal să pună lacăt? Experţii de la KeysFin se îndoiesc de acest lucru, afirmând că business-ul din acest segment va reveni pe creştere odată cu ieşirea din criză.

 

CINE ARE ŞANSE SĂ INTRE ÎN 2014 ÎN TOP 10

 

Dincolo de TOP 10, la mică distanţă vin câteva dintre cele mai interesante business-uri din România.

 Vorbim în primul rând de afacerile din domeniul farmaceutic, generate de MEDIPLUS EXIM SRL şi FARMEXIM SA, cu afaceri între 1,2 şi 3,2 miliarde de lei, toate pe profit, dar şi de evoluţia spectaculoasă a Samsung România, un business care a înregistrat anul trecut afaceri de 2,84 de miliarde de lei şi un profit de 57 de milioane de lei.

În ambele cazuri, performanţa se datorează în mare parte marketingului agresiv care a reuşit să promoveze eficient oferta de produse şi servicii. 

Mai multe articole despre:
afaceri top Dacia firme business Keysfin