MENIU

Culmea propagandei ruse: Kremlinul acuză Ucraina de SABOTAJ la centrala nucleară Kursk, în timp ce continuă atacurile la Zaporojie

Culmea propagandei ruse: Kremlinul acuză Ucraina de SABOTAJ la centrala nucleară Kursk, în timp ce continuă atacurile la Zaporojie

Rusia acuză Ucraina de sabotarea centralei nucleare de la Kursk. Anunțul este făcut în timp ce centrala nucleară de la Zaporojie este folosită pentru a șantaja Ucraina și comunitatea internațională, în ultima săptămână zona centralei fiind sub tirul bombelor.  

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susţinut marţi că au existat trei acte de sabotaj asupra liniilor electrice ale centralei nucleare de la Kursk, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, acţiuni pe care le-a atribuit unor grupuri ucrainene, relatează agenţia EFE.

„Pe 4, 9 şi 12 august în districtul Kurceatov din regiunea Kursk grupuri de sabotori ucraineni au atacat şase turnuri de înaltă tensiune, care furnizează energie centralei nucleare de la Kursk”, afirmă FSB într-un comunicat citat de Interfax, relatează Agerpres.

FSB anunţă consolidarea măsurilor de securitate ale instalaţiilor acestei centrale atomoelectrice.

Centrala nucleară de la Kursk, construită în anii 70, are patru reactoare, dintre care trei sunt funcţionale în prezent. După 45 de ani de producere a energiei, primul reactor de la centrala nucleară Kursk din Rusia a fost închis definitiv pe 19 decembrie 2021.

Anunţul FSB vine în timp ce Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc pentru bombardamentele asupra centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse.

Moscova a mai acuzat marţi încă un act de sabotaj, în urma unei explozii survenite la un depozit de muniţii al unei baze militare ruse din Crimeea.

Acuzațiile Rusiei vin pe fondul atacurilor din ultimele două săptămâni, intensificate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost capturată de ruși, în luna martie, la puțin timp de la începutul războiului.

În timp ce președintele Zelenski solicită reacții pe măsură după bombardamentele de la Zaporojie, Rusia transmite că „orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos”.

Rusia anunțase că va fi permis accesul experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică după atacurile de la Zaporojie.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacurile de la centrala nucleară Zaporojie

Mai multe articole despre: