MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Ioana Mihăilă, numiri controversate

Ioana Mihăilă, numiri controversate. Foto/Inquam

În vara acestui an, fostul ministru al Sănătății din partea USR, Ioana Mihăilă, a făcut mai multe numiri controversate.

Potrivit newsweek.ro, printre acestea se numără Răzvan Radu Pavel, patronul unei companii de consultanță imobiliară care a ajuns consilierul personal al ministrului Sănătății. După ce a ocupat această funcție, lui Răzvan Pavel i s-a făcut loc în patru consilii de administrație la spitale din București și din Timișoara, mai scrie newsweek.ro. Același site precizează și că Răzvan Radu Pavel a ajuns să fie membru și în Comitetul de Nominalizare și Remunerare al Unifarm, companie controlată de Ministerul Sănătății.

O altă numire controversată este a lui Erchian Apseleam, un reprezentant de vânzări la o firmă auto, care a ajuns în consiliul de administrație al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord. Potrivit newsweek.ro, singurul lucru care l-a recomandat pe Apseleam pentru această funcție este faptul că a candidat pe listele USR pentru un post de consilier local la Techirghiol.

Un alt candidat pe listele USR pentru postul de consilier local, de data asta în Sectorul 5 al Capitalei este Radu Zlatianu. Acesta se descrie drept un „antreprenor cu o bogată experiență de leadership și transformare digitală”. Ciudat este că, potrivit declarației de avere a antreprenorului din 2020, acesta nu avea nici măcar o sursă de venit, chiar dacă era patronul unei societăți cu un profit de peste 65 de mii de lei declarat în 2019. „Antreprenorul” a fost numit de fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în două consilii de administrație: la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și la Institutul Oncologic Profesor Al. Trestioreanu.

Newsweek.ro relatează că și Liviu Pascaru, un membru USR a prins un loc, grație Ioanei Mihăilă, în Consiliul de Administrație al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie ORL „Dorin Hociota”.

Lista candidaților USR care au ajuns în consilii de administrație în timpul mandatului Ioanei Mihăilă continuă cu Rozica Diana Costanda, juristă fără ocupație până la momentul numirii în Consiliul Spitalului de Psihiarie pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

Costanda nu este singura absolventă de drept care a prins loc în consilii de administrație din domeniul medical. Avocații Mihaela Cătălina Rădulescu, Cristian Adrian Ardelean, Ioan luca Păun și Laurențiu Bogdan Țene au fost numiți fiecare în consiliile de administrație de la mai multe unități medicale din București și din țară.

Printre cele mai controversate numiri din timpul mandatului fostului ministru al Sănătății se numără și promovarea Marianei Kola, care, conform declarației sale de avere, este patroana unei firme care se ocupă cu producția de haine. Newsweek.ro notează că aceasă calificare pare să fi fost sficientă pentru ca Mariana Kola să prindă loc în două consilii administrative, din două spitale din București.

Nici fostul consilier al lui Vlad Voiculescu și șef de cabinet al fostului ministru Mihăilă, Marius Ionuț Ungureanu, nu a fost lăsat fără un scaun de consilier. Chiar dacă lucra în București, la Ministerul Sănătății, acesta a fost numit în consiliul de administrației al Spitalului Clinic de Urgență Cluj Napoca.