MENIU

Culisele Statului Paralel - Controverse uriașe pe studiile în străinătate ale șefului CJ Ilfov Hubert Thuma

Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov

În CV-ul lui Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, apare faptul că între 1990 și 1994 acesta a urmat studiile unui liceu din Viena, iar la final a obținut diploma de bacalaureat.  Însă imediat după terminarea liceului, Thuma NU s-a înscris la facultate, ci direct la un curs post universitar. Pentru acesta, se arată în CV, a primit o derogare specială din partea ministerul educației de la Viena. Iar după curs, ar fi primit o diplomă de absolvire. Acest document nu se regăsește nicăieri.

Jurnaliștii Realitatea Plus au obținut de la un telespectator, o solicitare trimisă în 2020 către Universitatea din Viena și răspunsul acesteia referitor la existența diplomei de master care apare în CV-ul politicianului.

Bărbatul a scris că este în căutarea unei lucrări academice al cărei autor este THUMA HUBERT PETRU ȘTEFAN, care declară în CV-ul domniei sale că ar fi absolvent al Universității. (...) "Mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de a-mi transmite un răspuns scris în care declarați dacă există o lucrare de diplomă sub numele menționat mai sus. "

Reprezentanții Bibliotecii Naționale Austriece au trimis un răspuns: "Din păcate, nu am putut găsi o publicație universitară al cărei autor este Hubert Ștefan Thuma în catalogul bibliotecii noastre sau în catalogul austriac general. Vă rugăm să contactați Biblioteca Universității de Economie și Afaceri din Viena".

Nici a 2-a instituție contactată nu a putut lămuri misterul.

"După cum ați solicitat, confirmăm că nu există nicio teză în arhivele Departamentului de Economie și Matematică cu privire la informațiile pe care ni le-ați furnizat",  a răspuns Biblioteca Universității de Economie și Afaceri din Viena, potrivit Realitatea Plus.

După cursul post universitar, Hubert Thuma susține că a urmat cursurile Universității de Studii Economice din Viena, însă fără să fi obținut o diplomă de licență.

Jurnaliștii Realitatea Plus au transmis la rândul lor o solicitare autorităților din România pentru a afla dacă vreuna dintre diplomele politicianului au fost echivalate în țară.

Alexandru Cumpănașu și Vlad Voiculescu au avut probleme cu diplomele din străinătate

Hubert Thuma nu este singurul politician asupra căruia planează suspiciuni legate de diplomele obținute în străinătate.

Alexandru Cumpănașu susținea în 2019 că este masterand al unei academii din Elveția, deși recunoștea în același timp că nu a terminat o facultate în prealabil. După ample dezbateri legate de studiile sale, Cumpănașu a făcut publice toate diplomele pe care le are. Însă la scurt timp au început să apară suspiciuni legate de autenticitatea acestora.

Iar Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, s-a aflat în mijlocul unui scandal asemănător. La finalul lui 2020 au apărut speculații privind lipsa studiilor sale superioare. Însă politicianul a publicat imediat diploma eliberată de Universitatea de Economie din Viena.