MENIU

CUBUL RUBIK: GOOGLE sărbătoreşte 40 de ani de la inventarea CUBULUI MAGIC, cu un JOC INTERACTIV

<p>Cum să rezolvi un cub Rubik: 43 de cvintilioane de poziţii posibile, o singură soluţie</p>

CUBUL RUBIK. Astfel, pagina principală a motorului de căutare Google prezintă o replică digitală a cubului Rubik, iar internauţii au posibilitatea de a încerca să rezolve, virtual, acest joc. Printr-un simplu clic făcut pe cub, acesta se măreşte şi afişează o opţiune specială - marcată prin comanda "?" - care explică internauţilor regulile de bază ale jocului.

CUBUL RUBIK este un joc-problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik.

Iniţial, acesta a fost numit "Cubul Magic", dar a fost rebotezat după numele inventatorului.

CUBUL RUBIK, pe plan mondial. Potrivit statisticilor, o persoană din şapte pe plan mondial a primit în dar sau a cumpărat un cub Rubik, o jucărie care stimulează imaginaţia, memoria şi capacitatea de sinteză.

CUB RUBIK. Potrivit site-ului oficial al acestei jucării, peste 350 de milioane de cuburi Rubik au fost vândute pe plan mondial.

Google îşi modifică ocazional logoul pentru a marca diferite evenimente speciale şi pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

Numărul lui Dumnezeu al cubului Rubik, coborât la 20

 

Chiar dacă a durat 15 ani pentru a se ajunge în acest punct, acum este clar că orice combinaţie a cubului Rubik poate fi rezolvată în maximum 20 de mişcări.

Echipa condusă de Tomas Rokicki de la Palo Alto, California, şi-a petrecut ultimii 15 ani încercând să găsească numărul lui Dumnezeu al cubului Rubik, adică numărul minim de mişcări din care poate fi rezolvată orice variantă. Rokicki redusese acest număr la 22 în 2008, dar a ştiut că se poate şi mai bine.

Numele acestui număr provine de la presupunerea că nici măcar Atotputernicul nu ar putea să rezolve puzzle-ul mai repede.  Numărul de combinaţii posibile este uriaş, fiind calculat la 4,29 x 10 la puterea  19. Chiar şi în urma simplificării metodei de căutare, echipa de cercetători a rămas cu foarte multe posibilităţi. Unui calculator normal i-ar fi luat 35 de ani să termine operaţiunea de calculare.

Potrivit NewScientist.com, Rokicki a cerut ajutorul Google şi a reuşit să facă calculele necesare în doar câteva săptămâni, dovedind pentru totdeauna ceea ce matematicienii au susţinut de mult timp: orice combinaţie a cubului Rubik poate fi rezolvată în maximum 20 de mişcări.

 

UIMITOR. La numai 11 ani, un elev român rezolvă cubul Rubik în 10 secunde

 

Are doar 11 ani şi a reuşit să ajungă la performanța de a rezolva cubul Rubik în doar zece secunde. Martin este cel mai tânăr participant la concursul de speedcubing din România, scrie citynews.ro.

„Practic acest sport de un an și jumătate. M-am antrenat până am ajuns să scot un timp foarte bun. Fac cam o sută de rezolvări pe zi. E o pasiune pentru mine”, declară Martin Fronescu.

Părinţii sunt încântați de talentul copilului, mai ales că în familie nu mai există nici o persoană care să practice această activitate.