MENIU

Cu ce ar trebui să te îmbraci pe Marte, dacă ar fi să locuiești acolo

Colonizarea planetei Marte ar putea deveni realitate mult mai repede decât ai crede. De aceea este foarte important să fim pregătiți atunci când se va întâmpla, așa că iată cu ce ar trebui să te îmbraci pe Marte, dacă o să locuiești acolo.

Nici nu se mai pune problema că nu vom coloniza Planeta Roșie. NASA lucrează deja intens la asta și speră să realizeze acest lucru până în 2030. Iar compania lui Elon Musk, care lucrează la Space X, speră să atingă acest vis al omenirii chiar mai repede, pe la mijlocul anilor 2020.

Însă, pe lângă nave și vehicule spațiale, oamenii de știință mai au o îngrijorare. Aceștia trebuie să creeze și cele mai potrivite costume care să ne ajute să facem față condițiilor extreme de pe Marte. În acest sens, designerii și specialiștii în domeniu lucrează deja la asta.

Hainele pentru Marte ar trebui să fie lejere, dar nu chiar casual

Specialiștii spun că echipamentul pentru Marte trebuie să fie mai ușor, dar nu precum blugii și tricoul de pe tine, rezistente, fiabile și flexibile, ca să permită astronauților mișcarea și acesibilitatea unor munci ușoare, cum ar fi schimbarea unei roți a vehiculului spațial.

„Atunci când ai de petrecut vreo 500 de zile pe Marte, costumul trebuie să fie parte din tine, să nu incomodeze, să fie unealta perfectă care-ți asigure supraviețuirea. Asta pentru că condițiile meteo de pe Planeta Roșie sunt cu mult mai diferite și mai dure decât cele de pe Pământ. Furtunile de nisip, de exemplu, sunt mai înfricoșătoare decât cele din deșerturile noastre. E un scenariu aproape apocaliptic", au declarat cercetătorii.

De asemenea, oscilațiile dramatice de temperatură de pe Marte sunt foarte periculoase - o zi în care temperaturile ating 21 de grade Celsius se transformă rapid într-o noapte de -128 de grade Celsius. Așa că echipamentul trebuie să fie măsură.

Sursă

Mai multe articole despre:
haine spaţiu Marte îmbrăcăminte