MENIU

CSM solicită mai multe completuri de cinci judecători la Instanţa supremă

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat, miercuri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie înfiinţarea a cel puţin trei completuri de cinci judecători în materie penală şi a altor trei în alte materii decât cea penală, urmând ca tragerea la sorţi pentru acestea să se facă de îndată.

În prezent, la Instanţa supremă sunt două compleuri de cinci judecători în materie penală şi două în materie civilă.

CSM a luat în discuţie modul de punere în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale din 7 noiembrie în legătură cu tragerea la sorţi a judecătorilor care fac parte din completurile de cinci la Instanţa supremă.

Secţia pentru judecători a publicat pe site o hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri, în care este explicată procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători.

Astfel, se recomandă înfiinţarea unui număr optim de completuri de cinci judecători, de cel puţin trei completuri în materie penală şi trei completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, sub aspectul garanţiilor impuse de respectarea dreptului la un proces echitabil.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
justiţie CSM judecători complet