MENIU

CSM: Măsuri EXCEPȚIONALE anti-COVID pentru desfășurarea proceselor în sălile de judecată. Masca este OBLIGATORIE

coronavirus masca

Secția pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistaturii a decis marți cum se vor desfășura ședințele de judecată pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus. În plus, vacanța judecătorească va fi doar de o lună, și nu două luni cum este în mod obișnuit.

 

Sectia pentru judecatori a CSM a luat mai multe masuri marti care sa permita instantelor judecatoresti sa functioneze in continuare in conditii de siguranta si cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei generate de nevoia limitarii infectiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Masca va fi obligatorie pentru toată lumea care se află în sălile de judecată sau pe culoarele instanței respective, anunță CSM, potrivit art.I, pct. 6 din Hotărârea pe care a luat-o marți . Purtarea mastii in sala de judecata este obligatorie, iar cel care nu o poarta poate fi evacuat din sala. De asemenea, jandarmii de la intrarea instantelor pot interzice accesul persoanelor care prezinta simptome de infectare cu SARS-CoV-2, dupa ce ii instiinteaza pe presedintele completului de judecata si pe presedintele instantei.

Intrarea in sala de judecată pentru participanții la procesele civile si penale se va face doar cu 10 minute inainte de a incepe ședința. Grefierul va fi prezent în sala de judecată cu 15 minute înainte de începerea ședinței.

De asemenea, în cauzele nonpenale se recomandă, dacă este posibil, ca instanțele judecătorești să aplice măsuri pentru desfășurarea prin videoconferință a ședinței de judecată.

Depunerea de cereri, înscrisuri la dosar de părțile implicate într-un proces să se facă prin poștă sau electronic, pe cât posibil nu în timpul ședinței de judecată.

CSM mai recomandarea ca intrarea și ieșirea din sediul instanțelor (judecătorie, curte de apel, tribunal) să se facă pe căi separate de acces.

Pentru anul calendaristic 2020, vacanța judecatorească va fi doar de o luna, in intervalul 1 - 31 august. În mod obișnuit, vacanța judecătorească durează din 1 iulie până în 31 august. 

În plus, „concediul de odihna anual pentru intregul personal al instantelor judecatoresti poate fi efectuat si in afara duratei vacantei judecatoresti, fara a perturba buna desfasurare a activitatii instantei", explica CSM  (art I, pct 16).

În timpul vacanței judecătorești vor putea fi judecate si alte cauze, nu doar cele urgente, mai anunță CSM, potrivit art I, pct 17.