MENIU

CRIZA SÂNGELUI

Românii încă donează sânge pentru bani şi bonuri

După criza medicamentelor, sistemul sanitar se confruntă şi cu o lipsa acută de sânge. Tot mai puţini sunt cei care merg să doneze sânge, iar cei mai mulţi o fac pentru bani. Grupele cu RH negativ pun cele mai multe probleme medicilor, dat fiind că, pentru o operaţie complicată, e nevoie de câţiva litri de sânge. Noua lege a transfuziilor, care este deocamdată doar un proiect, elimină facilităţile financiare şi încearcă să-i determine pe oameni să doneze sânge dezinteresat.

De Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, medicii au făcut rost de câţiva litri de sânge de la câţiva români. Aceştia s-au ales cu analizele gratuite, cu 300.000 de lei, cu o zi liberă şi cu transportul plătit la jumătate timp de două luni. Cei mai câştigaţi sunt însă bolnavii care au nevoie acută de sânge.

Lipsa cea mai acută de sânge este la grupele cu RH negativ. De ziua donatorilor, la Spitalul Caritas au venit şi personalităţi cunoscute, dar şi oameni de rând.

România are nevoie anual de 550.000 de unităţi de sânge. În Bucureşti sunt 3.000 de donatori pe lună, un număr foarte mare. Cu toate acestea, Centrul de Transfuzii are cerinţe mult mai mari, mai ales în ceea ce priveşte grupele A şi 0.
Mai multe articole despre:
sânge donatori