MENIU

Criza laptelui. Unii protestează, alţii se listează

Cel mai mare producător de lactate din România, Albalact, s-a listat miercuri pe bursă în timp ce peste 2.000 de fermieri din judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu şi Mureş protestau la Sfântu Gheorghe.

Acţiunile Albalact au intrat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti, iar reprezentanţii companiei spun că vor extinde producţia de brânzeturi cu banii celor care vor investi în ele. Dacă valoarea acţiunilor va creşte şi acestea se vor vinde bine la bursă, compania vrea să investească în extinderea fabricii din Câmpulung Moldovenesc.

Dacă cei de la Albalactă prosperă, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre cei care-i aprovizionează cu lapte. Peste 2.000 de fermieri din judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu şi Mureş au protestat miercuri la Sfântu Gheorghe. Revendicările sunt legate de subvenţionarea activităţilor din agricultură, stoparea exporturilor la bovine şi ovine şi preţurile la care îşi vând ţăranii laptele: "Nu e laptele plătit cu cât ar trebui să fie plătit. Până acum am avut, luna trecută, 80 de bani, luna asta ni s-a spus că ne dă 70 de bani. Nu ştim ce să facem, vindem animalele" spunea un protestatar.

Protestul a culminat cu un gest extrem din partea fermierilor. Zeci de litri de lapte au fost aruncaţi în faţa Prefeturii Covasna. Fermierii sunt hotărâţi să nu se oprească aici cu protestele. Dacă nu vor primi niciun răspuns  oamenii vor să ajungă până în faţa Guvernului.

Mai multe articole despre:
lapte listare Albalact protest fermieri