MENIU

CRISTOIU:Independenții Tăriceanu, Meleșcanu, Macovei-iepurii candidaților din partea marilor partide

CRISTOIU:Independenții Tăriceanu, Meleșcanu, Macovei-iepurii candidaților din partea marilor partide / Foto: reportervirtual.ro

Noutatea adusă de acest an electoral constă în faptul că nu mai există nici o candidatură de amatori, scrie jurnalistul Ion Cristoiu, într-un editorial publicat pe evz.ro. Desigur, sunt candidaţi fără prea mari şanse – Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu – dar ei chiar îşi iau în serios candidatura. Mult mai important, continuă jurnalistul, anul electoral 2014 aduce o noutate absolută. Independenţi cu şanse de a intra în turul al doilea: Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei.

"Fiecare dintre aceştia nu e un independent la modul absolut. În spatele fiecăruia sunt forţe financiare sau forţe politice care pariază pe candidat. În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu forţa politică e PSD, care speră într-un scenariu asemănător celui folosit tot de PSD la europarlamentare cu Mircea Diaconu. Baronii locali vor primi ordin ca pentru primul tur să-i pună în urnă lui Călin Popescu Tăriceanu un număr de voturi care urmează să fie date, în turul al doilea, după formula bidonului. Dacă Victor Ponta obţine în primul tur un anumit procentaj, mai mult ca sigur, acestuia trebuie să-i adăugăm procentajul de voturi obţinute de Călin Popescu Tăriceanu. Cei care au primit ordin să voteze cu şeful Senatului, primesc pentru cel de-al doilea tur ordin să voteze cu Victor Ponta. Nu, nu e vorba de binecunoscuta, dar riscanta indicaţie dată de candidatul ieşit din joc după primul tur ca electoratul său să voteze în al doilea tur cu un altul. Acest procedeu e riscant. Nu. E vorba de o şmecherie posibilă doar în cazul partidelor care deţin structuri în teritoriu capabile să scoată oameni la vot în urma unei misiuni. Practic, chiar din primul tur, folosind bidonul Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta şi-a asigurat, pentru al doilea, un număr mai mare de voturi decît cel obţinut pe hîrtie", susţine Ion Cristoiu.

Citeşte continuarea pe evz.ro.