MENIU

Cristian Pârvan (AOAR): Noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de activitate

<p>Cristian P&acirc;rvan (AOAR): Noul Cod Fiscal bagă &icirc;n Patul lui Procust orice fel de activitate&nbsp;</p>

Secretarul general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, a declarat, joi, că noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de activitate și nu încurajează munca, potrivit Agerpres. 

"Noi credem că uberizarea va deveni un sistem de muncă datorită evoluției tehnologiilor. Platforma Uber e deja pe piață, face angajări, deci înseamnă că are forță de muncă și întrebarea care se pune este dacă noul Cod Fiscal răspunde la acest tip de activitate, pentru că actualul Cod Fiscal nu răspunde. Îngrijorarea noastră este că noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de muncă. Din punctul nostru de vedere, nu încurajează munca. Eu sunt angajator și îmi fac contract de muncă cu zero ore și zero salarii, pe termen nelimitat. E legal? Să vedem scandalul din Marea Britanie, unde pentru 6.000 de piloți de avioane s-au făcut contracte de muncă de acest tip. Acum noi trebuie să ne hotărâm ce facem: ori suntem în Europa și ne vom trezi cu tot felul de încercări pentru că nu suntem noi originali, ori spunem că asta e numai în Marea Britanie și la noi nu se poate. Eu vă spun că și la noi se poate", a spus Pârvan.

Întrebat cum se taxează munca de pe platforma Uber, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Dan Manolescu, a menționat că, în acest caz, este vorba despre prestarea unei activități independente.

"Știm cu toții că s-a întâmplat și se întâmplă ca venitul din munca salarizată să fie taxat într-un fel, venitul din munca independentă în alt fel iar venituri dintr-o muncă desfășurată într-un caz particular din activități independente prin cesionarea unor drepturi de autor să fie taxate într-un alt fel. Odată cu noul Cod Fiscal, munca în sine încearcă să se echilibreze cumva în funcție de particularitatea fiecărei activități. Actualul Cod Fiscal ca și viitorul Cod Fiscal răspund la întrebarea cum se impozitează activitatea de pe platforma Uber. Vorbim despre prestarea unei activități independente", a precizat Manolescu.

Mai multe pe Agerpres.