MENIU

Cozmin Gușă: Decizia Înaltei Curți va fi foarte importantă pentru Klaus Iohannis şi pentru România

<p>Cozmin Gușă: Decizia &Icirc;naltei Curți va fi foarte importantă pentru Klaus Iohannis </p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a afirmat, duminică seară, la Realitatea TV, că ziua de 18 noiembrie, când se va judeca procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, "este foarte importantă", întrucât, fie va așeza "România pe un parcurs predicitibil", fie va da "posibilitate unor alegeri prezidențiale viitoare prin invalidarea mandatului lui Klaus Iohannis".

”Dacă domnul Iohannis nu va fi în stare, în această lună, să sperăm că trece cu bine peste poimâine, când o să aibă procesul la Înalta Curte, după ziua de poimâine, dacă nu se va întâmpla ceva foarte ciudat, eu sper ca acea lună pe care o are la dispoziție, domnul Iohannis, să fie una de bun augur și să vedem că din 22 decembrie, când va fi la Cotroceni, va face încercări de profesionalizare a actului public de la nivel de Președinție, în România, pentru că, până atunci, credeți-mă, vom avea un război total, cel puțin între trei entități: între entitatea PSD, care încă guvernează, între entitatea din jurul domnului Iohannis, a PNL care dorește, în mod clar, să ia și guvernarea, inclusiv cu toți baronii portocalii sau galbeni, în spate, și a domnului Băsescu care și dânsul, plecând de acolo, dar neplecând acasă, dorește să însemne ceva. Peste toate aceste lucruri, manipularea și războiul pentru alinierea la euroatlantism vs. autocrația de tip euroasiatic, va fi un lucru de luat în seamă. De aceea vă spun, poate e prea devreme, poate ar trebui să îl felicităm mai mult pe Klaus Iohannis, în felicităm, dar, în afara de asta, cu toți oamenii în stradă, unii, într-adevăr, naivi, alții, mă rog, puși, avem o ciorbă care seamănă cu un cocktail molotov, pentru viitorul României. Nu avem de ce să fim atât de bucuroși, iar eu când am spus că nu este o veste bună, m-am referit la acea categorie manipulabilă sau care, din nefericire, a fost plătită. Nu au făcut nimic din convingere. M-aș bucura să existe o masă critică, de români responsabili, pentru că atunci putem să schimbăm astfel aceste treburi. Bine ar fi să fie un orizont de așteptare, la o masă critică, și nu o disperare. Acum depinde interpretarea pe care domnul Iohannis și cei ce-l sfătuiesc ar putea să o prezinte națiunii. Repet, domnul Iohannis are un avantaj, are vreo cinci săptămâni de pauză, dar ziua de poimâine e foarte importantă, care sau așază România pe un parcurs predicitibil sau rearanjează și dă posibilitate unor alegeri prezidențiale viitoare prin invalidarea mandatului lui Klaus Iohannis”, a explicat Cozmin Gușă.

Mai mult, consultantul politic a subliniat că până când Klaus Iohannis "nu ne demostrează că nu iese dintr-o paradigmă de partid, înconjurat de oameni care n-au neapărat interese în favoarea interesului național", "prin programul și echipa sa", în viziunea lui Cozmin Gușă, "România se află în fața unei mare probleme și în fața unui viitor război".

”Eu sper ca domnul Iohannis, care a fost favoritul moderatorilor de la Realitatea TV și chiar al televiziunii, și a făcut asta fără niciun interes, dimpotrivă, și noi am considerat că este o veste bună ca un dublu minoritar, atât de naționalitate, cât și de religie, să poată să candideze în România și i-am acordat această șansă lui Klaus Iohannis fără să îi cerem nimic în schimb și am fost singura televiziune care am făcut asta. Cred că domnul Iohannis ar putea să aibă această posibilitate de normalizare și spun: până când domnul Iohannis nu ne demostrează că nu iese dintr-o paradigmă de partid, în care, înconjurat de oameni care n-au neapărat interese în favoarea interesului național, ci, în defavoarea interesului național, unii dintre ei, că nu sunt mai breji decât alții, repet, până când domnul Iohannis nu ne demonstrează prin programul și echipa sa că va face asta, lasă-mă să fiu circumspect și lasă-mă să cred că România se află în fața unei mare probleme și în fața unui viitor război. Am trecut prin multe astfel de războaie. Am avut multe dezamăgiri. N-am dorit avantaje pentru mine niciodată, cum n-am dorit, nici acum, cu Realitatea TV  și dovadă probleme pe care le avem și că nimeni nu a luat apărarea niciodată, ne-am bătut singuri, de la Rareș Bogdan până la toate colegele din studio, până la colegii din studiourile teritoriale, să însemnăm ceva (...) Nimeni nu ne-a apărat niciodată, nici cei din jurul domnului Iohannis nu ne-au apărat niciodată. Am făcut o lecție de normalitate, dar, crede-mă, nu pot să mă entuziasmez până nu văd asemenea exemple, iar previziunea mea este una sumbră”, a adăugat Cozmin Gușă.