MENIU

Manuel Costescu: "România este foarte atractivă investițional"

România este atractivă din punct de vedere investițional și datorită faptului că există o forță de muncă ”foarte calificată”, care și-a exersat, deja, ”mâna” în industrii variate, a declarat Manuel Costescu, fost secretar de stat pentru investiţii străine, la emisiunea „Jocuri de Putere”, realizată de Rareș Bogdan.

Manuel Costescu, fost secretar de stat pentru investiţii străine, care va candida ca deputat pentru Diaspora din partea USR susține că românii plecați în străinătate ”vorbesc cu mii și zeci de mii de voci”, astfel că este nevoie ca marile categorii să fie înțelese, pentru a avea politici punctuale și tangibile. ”Încercăm să schimbăm politica românească astfel încât să se poată ajuta de sutele de mii de români din afara țării care pot să aducă toate cunoștințele pe care le-au acumulat acolo în România, indiferent de domeniu”, este de părere acesta. 

În opinia lui Costescu, România este atractivă din punct de vedere investițional. O face atractivă și faptul că există o forță de muncă foarte calificată, care deja și-a exersat mâna în industrii foarte variate. ”România are o bază industrială cu multe sectoare. Reindustrializarea asta nu este nici pe departe terminată. România este încă la pragul de 10.000 de euro pe cap de locuitor. Trebuie să ajungem să avem un PIB de vreo 18.000 - 19.000. Creșterea se poate face numai prin reindustrializare și printr-o creștere a serviciilor”, a explicat el.

În acest context, fostul secretar de stat a amintit că la Brașov se produc fuselaje de avioane Airbus în asa fel încât nu există nicio aeronavă Airbus nouă care să nu aibă componente din România. ”Softul pentru Mars Rover e făcut de români, deși NASA putea să se ducă oriunde (...) Ca asta sunt multe. Am trecut de la manufactură la cercetare-dezvoltare. Faptul că acest guvern a trecut legislație pentru a facilita regimul fiscal pe R&D ajută", a completat Costescu.

Administrația este o instituție care trebuie grabnic îmbunătățită, este de părere Costescu, subliniind că ”trebuie îmbunătățită calitatea oamenilor care administrează viața de zi cu zi a celor care lucrează în business”. În opinia sa, aceleași principii care se adoptă în alte administrații europene care funcționează trebuie adoptate și în țara noastră. ”Mentalitatea prezentă și viitoare este cea de mobilitate globală”, a mai afirmat Costescu.

Mai multe articole despre:
economie investiţii guvern tehnocrat costescu