MENIU

Costescu: Heinzmann, suspendat din funcția de manager de resurse al Tarom. Rămâne director general

Christian Edouard Heinzmann a fost suspendat din una din cele două funcții pe care le ocupă în cadrul Tarom, respectiv cea de accountable manager. Anunțul a fost făcut de către ministrul Transporturilor, Dan Costescu, vineri, în cadrul unei conferințe de presă. Decizia își va produce efectele începând cu 22 martie, iar Heinzmann rămâne în continuare în funcția de director general, Consiliul de Administrație al companiei urmând a se reuni, luni, în regim de urgență pentru a lua o decizie, în acest sens. Membrii CA vor pune în balanță despăgubirile și pierderile, iar în cazul în care se va constata existența unui management defectuos, la nivelul Tarom, Heinzmann ar putea fi revocat din funcția de director general mai devreme de luna noiembrie, când i se termină mandatul, a explicat Costescu, potrivit Realitatea TV.

Ședință cu scântei, vineri, în Consiliul de Administrație al Tarom unde s-a decis suspendarea din funcția de accountable manager a lui Christian Edouard Heinzmann, cel care deține, în continuare, funcția de director general al companiei. Deși la începutul ședinței a fost cvorum, ulterior Heinzmann a ieșit din sală în momentul în care a fost luată în discuție activitatea de management a acestuia și deficiențele constatate de Autoritatea Aeronautică. 

"Acesta a înțeles să părăsească sala și nu a mai dorit să discute despre aceste aspecte, speculând că nu va mai fi cvorum pentru a se putea lua o decizie. Eu continui în linia cu care v-am obișnuit, exprimându-mi dezaprobarea pentru lipsa de interes și de responsabilitate a acestui domn cu privire la activitatea companiei. Este un lucru care nu e permis în niciun domeniu", a declarat Dan Costescu. 

Potrivit ministrului Transporturilor, pentru anul trecut, Christian Heinzmann și-a asumat pierderi la Tarom în valoare de opt milioane de lei. În realitate, însă, acestea s-au ridicat la 41 de milioane de lei. Mai mult, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al ministrului Transporturilor, s-a descoperit că, anul trecut, 25% din personalul Tarom a avut concediu medical.

"Lipsa de responsabilitate şi deficienţele de management nu mi se par în regulă cu privire la activitatea companiei. Sunt lucruri privind nerealizarea bugetului de venituri şi cheltuieli: în loc să aibă opt milioane de milione pierderi, au avut 41 de milioane. Asta în condiţiile în care anul trecut preţul cherosenului a scăzut spectaculos. Dacă nu era nici acest avantaj, aveam un dezastru", a subliniat Costescu.

Întrebat dacă în urma acestei analize, vor fi sesizate organele de control, ministrul Transporturilor a explicat:

"Toate aceste acțiuni, care unele se termină cu măsuri administrative, altele cu înaintări către organele de control au tocmai acest rol de a evidenția și remedia deficiențe. Din ultimul control făcut nu a fost cazul să înaintăm ceva pentru că sunt deficiențe administrative, dar tocmai aceste deficiențe administrative trebuiau discutate astăzi. Domnul Heinzmanne a refuzat să discute aceste deficiențe și a părăsit sala. Evident că sunt mai mulți pași. După ce s-au constatat aceste deficiențe, CA ia niște măsuri și poate solicita aprofundarea acestei analize și înaintarea către organele abilitate, dacă este cazul".

Costescu a punctat că nu este exclus ca Heinzmann să fie revocat din funcția de director general, mai devreme de luna noiembrie, când i se termină mandatul.

"Este un contract general care își oferă avantajul de a nu fi expus presiunilor politice. În acest caz nu vorbim despre așa ceva. Nu suntem un guvern politic (...) Există o clauză care permite acționarilor ca în cazul constatării managementului defectuos și în formă continuată, deja suntem în cazul în care de trei ani există această relație contractuală, este foarte ușor de stabilit ce s-a putut face și ce nu s-a putut face. Există o clauză care spune că, în cazul unui management defectuos, CEO-ul poate fi revocat", a detaliat ministrul Transporturilor. 

În ceea ce privește diferența dintre cele două funcții, Costescu a detaliat: "'Accountable manager' merge pe niște criterii strict legate de aviație, pe când 'general manager' ține și de eficiența ca manager, de eficiența financiară a companiei".

 

Nicolae Demetriade, fost director general al TAROM: ”Ar trebui să se hotărască suspendarea definitivă a lui Heinzmann”

Fostul director general al TAROM, Nicolae Demetriade, a lăudat decizia ministrului Transporturilor, Dan Costescu, de a-l suspenda din funcția de manager de resurse al TAROM pe Christian Edouard Heinzmann. Nicolae Demetriade este de părere că pentru prima oară se încearcă să se analizeze activitatea lui Heinzmann, care, în trei ani de când este în companie, nu a încercat să îndeplinească niciuna din sarcinile din planul de management.

Tot Demetriade a declarat, la Realitatea TV, că ar trebui să se hotărască suspendarea definitivă a acestuia. De asemenea, fostul director general a mărturisit că revocarea se va face fără nicio recompensă în acest caz.

”La prima convocare a consiliului de administrație se va constata că nu a îndeplinit atribuțiile din planul de management. A dat dovadă de iresponsabilitate, dar nu s-a văzut niciodată acest lucru. Ministerul Transporturilor ar trebui să meargă mai departe”, a declarat Nicolae Demetriade.

Reamintim că un protest spontan a izbucnit, miercuri seară, la sediul Tarom, acolo unde peste 100 de angajați din departamentul tehnic au început să scandeze împotriva conducerii companiei aeriene, potrivit Realitatea TV. Protestul spontan a pornit după ce Tarom a anunțat că un avion al companiei urma să fie dus la Bacău pentru reparații, deși existau oameni competenți să rezolve problemele și la București și pregătiți să asigure mentenanța aeronavelor.